HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

De koddige kater

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
671393,615 (3.65)1
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Het goede hart van Lambik krijgt heel snel achter elkaar verschillende deuken toegevoegd door uitbuiters die mensen het geld aftroggelen. Een vooraf betaalde rekening van de schilder van Sidonia's keuken doet het vat overlopen. De schilder komt niet meer opdagen en Sidonia scheldt Lambik daarom uit. Verbitterd over deze behandeling door Sidonia en ook over het feit dat hij zo goedgelovig tegenover die schilder was verdwijnt Lambik.
Verontrust lopen Suske en Wiske de verbolgen Lambik achterna, want ze weten dat hij nu tot alles in staat is. Het laat ook niet lang op zich wachten, totdat Lambik het aan de stok krijgt met een wildvreemde schilder. Ongemerkt wordt Lambik echter door iemand in een zwarte wagen achtervolgd, die dit uiterst interessant vindt. Een paar straten verder zien Suske en Wiske hoe Lambik in de mysterieuze zwarte wagen stapt om dan te verdwijnen.
Thuis berichten de twee kinderen het voorval aan Sidonia en Jerom. Sidonia denkt dat ze wat te hard tegen Lambik is uitgevallen. Jerom besluit om thuis op hem te wachten.
Die nacht wordt Wiske gewekt door verdacht geluid in huis. In de keuken ziet ze hoe iemand in hun ijskast stapt. Ze houdt de deur van de ijskast dicht en roept om hulp. Tante Sidonia en Suske komen meteen naar beneden om Wiske te helpen. Voorzichtig opent Suske de deur van de ijskast en tot hun grote verbazing zit er niemand anders als Lambik er in.
Ze vragen, waarom hij dit doet, maar krijgen van hem geen zinnig antwoord. Om achter dit geheim te komen nodigen ze hem voor de nacht uit om bij hun te logeren.
In diezelfde nacht nog nadert de geheimzinnige zwarte wagen het huis van tante Sidonia. Lambik staat aan het raam en geeft via een zaklantaarn morsetekens, die door de zwarte wagen beantwoord worden. Dit blijft echter niet onopgemerkt door onze drie vrienden. Terwijl Suske de morsetekens tracht te ontcijferen is Sidonia iets drastischer en gaat met een geladen geweer op de zwarte wagen af. De zwarte wagen kiest het hazenpad, terwijl Sidonia vuurt. De terugslag was echter zo hevig dat ze de wagen niet getroffen heeft.
Suske helpt haar overeind en vertelt wat hij ontdekt heeft bij het ontcijferen van de morsetekens. Het is namelijk de bestuurder van de geheimzinnige zwarte wagen, die Lambik bevolen heeft steeds in de ijskast te kruipen.
Ondertussen kruipt Lambik met een brede gemene grijns terug in bed en besluit hen vanaf morgen niets meer te vertellen.

De morgen daarop wachten de drie al aan de ontbijttafel op Lambik. Hij komt en gaat aan tafel zitten, maar beantwoordt alle vragen met een "Hm!", hetgeen Sidonia een zenuwtoeval bezorgt.
Ondertussen gaat Lambik er vandoor. Suske stuurt Wiske nu de keuken in om ijs te halen. Wiske maakt de ijskast open en vindt er tot haar grote schrik Lambik. Nu loopt het Wiske de spuigaten uit en ze eist luidruchtig een verklaring. Ook hier heeft Lambik maar een "Hm!" voor over en loopt naar buiten richting het stadspark.
Snel belt Wiske Jerom op en legt hem de situatie uit. Meteen gaat Jerom er op af en ontdekt niet lang daarna Lambik aan een ijskar, waar hij drie dozijn ijsjes bestelt!
Jerom vraagt een tijdlang om verklaringen, maar krijgt ook steeds een "Hm!" van Lambik te horen. Dit wordt Jerom teveel en hij schreeuwt hem toe. De fruitwinkel ernaast krijgt de stormwind van Jeroms stem te verduren en raakt erdoor overhoop. Terwijl Jerom de winkel begint op te ruimen, gaat Lambik er vandoor.

Die nacht kruipt Lambik weer het huis van Sidonia binnen om in de ijskast te kunnen gaan bibberen. Wiske hoort dit en alarmeert tante Sidonia, maar die heeft haar voorzorgen getroffen. Lambik opent de deur van de ijskast en wordt plots neergemept door een aan een springveer gebonden bokshandschoen. Half bewusteloos leggen Suske en Wiske hem op het bankstel. Ze beginnen hem uit te vragen en inderdaad geeft Lambik dit keer antwoord.
De mysterieuze man in de zwarte wagen, die gemerkt heeft dat met Lambiks goed hart gesold werd, wil Lambik veranderen in een bikkelharde kerel. Daarom moet hij de ijskast in zodat zijn hart ijskoud wordt en hij geen geweten meer heeft. Daarna wordt hij namelijk vennoot van de geheimzinnige man. Hierna prevelt Lambik nog de naam van het naburige land Luxemburg en schijnt dan voorgoed het bewustzijn verloren te hebben.
Sidonia besluit nu iets warms voor Lambik te maken en alle drie verlaten de kamer. Nauwelijks alleen kruipt Lambik naar de telefoon en belt de geheimzinnige op, die hem dan laat afhalen. De drie komen terug in de kamer en zien meteen dat vogel gevlogen is. Wel liet Lambik nog een briefje achter met de waarschuwing hem niet te volgen en dat hij vanaf nu beschermd wordt door handlangers van de geheimzinnige.

Op goed geluk rijden onze vier vrienden naar Luxemburg en als dekmantel gebruiken ze grotonderzoek.
Na een prachtige tocht door het land Luxemburg ziet Wiske plots door haar verrekijker de zwarte wagen bij een groep huisjes in een vallei. Jerom begint onmiddelijk met de achtervolging en die eindigt bij een domein met een hoge muur. In de buurt van het domein slaan onze vrienden het kamp op en beginnen het terein te verkennen.
Al snel hebbben onze vrienden door dat de bewoner van het domein een zekere grondspeculant, Erdemelcher genaamd, is en dat hij Lambik nodig heeft als brute handlanger die een dorp vol met ouden van dagen moet verdrijven om er grof geld mee te verdienen.
Door grotexploitatie bevrijden Jerom, Sidonia, Suske en Wiske een kat uit haar gevang en ontdekken tevens in een van de grotten een beeld van een mooie dame met een kat op haar schoot. Onder aan de sokkel van het beeld staat de naam Altenfels! Dit is de naam van het dorp waar Lambik die ouden van dagen moet verdrijven.
Doordat de touwladder naar beneden valt moeten Sidonia en de kinderen een andere weg uit de grot weten te vinden. Na enige tijd lukt hen dat ook en daarmee kan ook de kat naar buiten. De kat is dezelfde die op het beeld vereeuwigd is en heet Siegfried.

Eenmaal buiten de grot wil Wiske in het dorp onder aan de berg berichten, wat zij voor een ontdekking gedaan hebben. Zij ziet een oud vrouwtje de straat overlopen en die wordt plots door de zwarte wagen geschept. Onze vrienden helpen de oude dame overeind en krijgen dan te horen dat ze zich in het dorp Altenfels bevinden.
Daarna wordt het onze vrienden duidelijk wat er aan de hand is en ze binden zonder veel na te denken de strijd aan met Erdemelcher en Lambik. Daarbij krijgen ze hulp van de koddige kater Siegfried, die de gave heeft door middel van stralen uit zijn ogen harten te ontdooien, maar last heeft van liefdesperikelen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Feb 7, 2008 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.65)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 5
3.5 1
4 3
4.5
5 3

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,454,389 books! | Top bar: Always visible