HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Heksenes forsvarere : en historisk reportage…
Loading...

Heksenes forsvarere : en historisk reportage (original 2002; edition 2004)

by Jan Guillou

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1451144,019 (3.72)None
[Under åren 1668 till 1676 brändes över 300 svenska kvinnor på bål som häxor oskyldigt dömda, men med lagligt stöd i Andra Mosebok 22:18. I sitt långa historiska reportage följer Jan Guillou spåret från häxornas bål till våra dagars panikvågor kring påstådda massoffer av barn på svarta mässor, förträngda incestminnen och daghem som sägs varit hemliga mötesplatser för våldtäktssekter. [Elib]… (more)
Member:jakla
Title:Heksenes forsvarere : en historisk reportage
Authors:Jan Guillou
Info:Århus : Modtryk, 2004.
Collections:Your library
Rating:**
Tags:None

Work details

Häxornas försvarare : ett historiskt reportage by Jan Guillou (2002)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Guillou inleder med att plocka isär myter kring häxprocesserna: Häxor brändes inte på bål i Sverige. De halshöggs. De var heller inte i första hand krokryggiga, utstötta kvinnor, utan relativt välbeställda, utan dåligt rykten. Vattenprovet förekom ytterst sällan i Sverige. Urban Hjärnes roll i det hela är dock våldsamt uppförstorad; han ingick förvisso i den kommision som slutligen satte stopp för häxprocesserna och hans inställning var faktiskt skeptisk till häxeriet, men hans roll däri var knappast särskilt ledande.

Men Guillou slår inte bara sönder den falska bilden av häxprocesserna och försöker ersätta den med en mer korrekt, han lyfter dessutom blicken på ett beundransvärt sätt: Han undersöker brott som rättsligt stod mer eller mindre samma nivå som häxeri i svensk rätt: homosexualitet (extremt ovanligt och vad det verkar okänt i breda folklager), barnamord (förekommande, särskilt straffbart då det var ett sätt att dölja otrohet) och tidelag (dubbelt så vanligt att avrättas för som häxeri, speciellt som ett sätt att via rättssystemet begå självmord och samtidigt erhålla syndernas förlåtelse). Han undersöker häxeriet i andra nordiska länder. Han undersöker hur de romerska och spanska inkvisitionerna förhöll sig till häxeri (extremt skeptiskt), Men framför allt: han undersöker varför.

På denna fråga ställer han upp modellen att det var i mötet mellan präster som inhämtat teoretisk kunskap och vanligt folks enkla myter som det farliga skedde. Myternas innehåll hade innehåll som kunde ses som den djävulspakt som var en grov synd, men även en massa annat. Genom prästernas förhör, och den kristna tanken att allt kan förlåtas bara det ångras, och att det därför är viktigt att utröna den fulla sanningen, så började angiveriet. Och då spreds sig paniken, och med den berättelserna om hur häxeri skulle gå till. Och eftersom huvudvittnena var barn så var de extra lätta att suggerera och tvinga till att ange andra.

Guillous teori är kanske inte speciellt avancerad, men däri ligger förvisso en del av styrkan. I den historiska tolkningen är han ibland ute på väl hal is (han hänvisar till Finland som om det vore en koloni), men på det hela taget får det sägas vara ett gediget arbete som presenteras. ( )
  andejons | May 1, 2008 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Gertrud Svensdotters bevisliga goda förmåga att berätta och hennes livliga fantasi blev orsak till många människors död.
Quotations
Last words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
[Under åren 1668 till 1676 brändes över 300 svenska kvinnor på bål som häxor oskyldigt dömda, men med lagligt stöd i Andra Mosebok 22:18. I sitt långa historiska reportage följer Jan Guillou spåret från häxornas bål till våra dagars panikvågor kring påstådda massoffer av barn på svarta mässor, förträngda incestminnen och daghem som sägs varit hemliga mötesplatser för våldtäktssekter. [Elib]

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.72)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 6
3.5 4
4 8
4.5
5 5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 157,214,804 books! | Top bar: Always visible