HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Vartija by Niels E. Nielsen
Loading...

Vartija (edition 1980)

by Niels E. Nielsen, Matti Rosvall ((KAnt.))

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
211850,839 (3.75)None
Member:tatuahponen
Title:Vartija
Authors:Niels E. Nielsen
Other authors:Matti Rosvall ((KAnt.))
Info:Hki : Porvoo : Juva : WSOY, 1980.
Collections:Your library
Rating:***
Tags:None

Work details

Guard by Niels E. Nielsen

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Afrika, ca 1990
Europa er løbet tør for råstoffer (i en grad, så man har aflivet dyrene i zoologiske haver pgra fodermangel) efter års råstofblokade og uofficiel krig i Afrika.
En ny-kristen bevægelse Broderhus Christi under ledelse af Johannes Geltzer har finansieret et gigantisk våbensystem, Fort Gideon, på 45 millioner ton og har startet et slags nyt korstog. Ideen er at starten fra nordafrika og så trække en linien hele vejen ned over Afrika, hvor der er renset for partisaner på den ene side. Linien udgøres af en hær af dræberrobotter. Undervejs er Geltzer død og erstattet af en general de Chavanne, der er lige så forblændet af Broderhus udgaven af kristendommen som Geltzer var.
Et godt stort hangarskib vejer ca 100.000 tons, så med Fort Gideon snakker vi 450 hangarskibe stablet ovenpå hinanden og med larvefødder under? Generalen er i spidsen for 12000 mand og en hær af robotkrigere. På 4 år har de slåsset sig ved mod Sydafrika og efterladt et hærget kontinent hvor alt ned til mus er slået ihjel. Deres egne tab er på under 2000 mand, men moralen er ikke hvad den har været. Ombord på kampfortet er også omvendte negersoldater og velskabte negerkvinder, der går på omgang mellem soldaterne.
Fergus McJan (eller Mc.Jan, som forfatteren synes at han skal staves) er nypuritansk og hverken drikker eller horer. Til gengæld har han fået en snert af Ny Malaria, som er et af de biologiske våben, der bruges mod afrikanerne. På et togt bliver hans kamptårn angrebet og han selv taget til fange. Han bliver torteret til at opgive dagskoden, men der er lige en kode mere, så oprørslederen Saul dør i en kæmpeeksplosion.
Fergus overlever med nød og næppe sammen med en ung smuk negerkvinde Nduta, der slår pjalterne sammen med ham. Fergus er stadig forblændet af sin tro på kristendommen og det gode, selv om han selv er en del af den mordmaskine, der maler hele Afrika til blodvædet aske under hans fødder. Så han forsøger fx at få sine tidligere kammerater til at lade være med at myrde og/eller voldtage flygtninge og som tak bliver han korsfæstet på et træ med udsyn til at de slagter resten af flygtningene.
Nduta redder ham og slår en plageånd ved navn Thornissen ihjel og de går og går til de når ned til de sidste hvide sydafrikaneres vognborg, hvorfra de kommer med en helikopter til Fort Gideon. Fergus bliver ikke modtaget som en helt, men som en forræder, som de ikke engang vil tro på er Fergus. Han bliver dødsdømt og Nduta kan vente samme skæbne bare uden rettergang.
Det lykkes Fergus at undslippe ved at forråde og dræbe en af de nogenlunde fornuftige soldater, der er tilbage på Fort Gideon. Han trænger ind til det inderste kontrolrum og bøjet over pulten med den røde knap giver han sig til at spekulere over hvad han nu skal gøre. Han ender med at taste nogle koder ind i overcomputeren, Valkyrie, og går så ned i fangekælderen og befrier Nduta. De hopper ud af bagporten, som også bruges af de soldater, der driver sortbørshandel med civilbefolkningen.
Et stykke væk skyder Nduta en af sortbørshajerne og de kører videre i hans jeep. Kort efter fjerner Valkyrie alle kontrolstænger fra reaktorerne og Fort Gideon bliver forvandlet til en stor klump rødglødende metal, da reaktorens kædereaktion løber løbsk. Næste alle ombord dør og dræberrobotterne bliver pludseligt helt fredelige, for Fergus har også timet udsendelsen af nye programmer til dem med eksplosionen. Fergus og Nduta begynder at gå mod en fredelig plet, hvor de kan dyrke jorden og leve i fred.

Hele præmisset med at føre krig mod hele Afrika med 12000 mand er latterligt, når man ser på hvor lidt kontrol man har over Afghanistan efter 40 års konstant indblanding. Det er heller ikke megen olie, der er kommet ud af at erobre Irak. Men USA har jo ikke de store problemer med at køre hen over lande stort set uden grund. På den anden side ser det så også ud til at de trækker sig ud, når de har fået nok daglige tab til at det ikke er sjovt længere. Men altså: Hvorfor erobre hele Afrika, hvis man nu kunne nøjes med fx at nappe kobberminerne i Congo? Og hvorfor slæbe 45 millioner tons landhangarskib med, selv hvis man kunne? Og hvorfor kan de godt få ammunition, men ikke fødevarerationer? Der er lidt for mange plothuller af den slags. Fergus er også dummere end godt er, når han spiller dum blondine og vader ind blandt sine tidligere kammesjukker, mens de lige er i gang med en massakre. Og når han tror på det gode i Broderhus Christi, selv om han kan se nedslagtningen af hele Afrika på første parket. ( )
  bnielsen | Jul 30, 2015 |
no reviews | add a review

Belongs to Publisher Series

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.75)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 1
3.5
4
4.5 1
5 1

GenreThing

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 160,290,278 books! | Top bar: Always visible