HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

En je ziet nog eens wat : roman by Renske de…
Loading...

En je ziet nog eens wat : roman

by Renske de Greef

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
2141,055,283 (3.5)None
een met vaart geschreven, uiterst komische roman over de nieuwste subcultuur: die van jonge vrijwilligers in Afrika (Bron: covertekst) Guusje is net klaar met de middelbare school en wil iets van de wereld zien. Maar liever niet als toerist, met een Lonely Planet in de hand en een kaki moneybelt om. Tijdens een uit de hand gelopen discussie over ontwikkelingswerk neemt ze de uitdaging aan om zelf vrijwilliger te worden. In Afrika. Met hoge verwachtingen en weinig referentiekader vertrekt ze samen met een vriendin naar een weeshuis in Tanzania. Guusje weet niet precies wat ze daar aan zal treffen, maar ze hoopt op innerlijke wijsheid, louterende levenservaring en vooral veel exotische seks. Daar aangekomen merkt ze dat alles een stuk ingewikkelder is. Gedesillu sioneerde vrijwilligers, sjofele weeshuizen, niet-dankbare negers, Moeder Teresa-complexen en decadente cocktailparty's tussen de palmbomen: Guusje zoekt naar de manier om zich hiermee te verhouden. Hoe moeilijk is het om iets goeds te doen? En je ziet nog eens wat gaat over vrijwilligers in Afrika. Over avonturiers, hippies, christenen, feestbeesten en wereldredders die eigenhandig de wereld willen veranderen. (bron: covertekst)… (more)
Member:Mango_
Title:En je ziet nog eens wat : roman
Authors:Renske de Greef
Info:Amsterdam : Meulenhoff; 269 p, 20 cm; http://opc4.kb.nl/DB=1/PPN?PPN=320325040
Collections:Your library
Rating:
Tags:None

Work Information

En je ziet nog eens wat : roman by Renske de Greef

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 4 of 4
Het gaat over een meisje dat ontwikkelingswerk gaat doen in Tanzania. Maar eigenlijk zijn het daar echt oplichters en stelt het werk helemaal niks voor. Ik vind het een superaanrader en als je het leest zou ik nooit meer arme kindjes gaan helpen, want dat heeft toch geen enkele zin.
  t3t4 | Oct 15, 2010 |
verplichte kost voor iedereen die "goed" wil doen in ontwikkelingslanden ( )
  veerweer | Jul 7, 2010 |
Het gaat over een meisje dat ontwikkelingswerk gaat doen in Tanzania. Maar eigenlijk zijn het daar echt oplichters en stelt het werk helemaal niks voor. Ik vind het een superaanrader en als je het leest zou ik nooit meer arme kindjes gaan helpen, want dat heeft toch geen enkele zin.
  ilovenederlands | Jun 9, 2010 |
Het is blijkbaar een trend: steeds meer jongeren stellen na afloop van hun Middelbare schooljaren de hogere studies even uit en besluiten om eerst de wereld rond te trekken. Waarom? Om zichzelf beter te leren kennen, om levenswijsheid op te doen, kennis te maken met andere culturen, hun blik te verruimen en spannende avonturen te beleven. Een extra optie voor idealistisch ingestelde jongeren is de keuze voor vrijwilligerswerk in Afrika. De Nederlandse auteur Renske de Greef schreef met En je ziet nog eens wat een roman, waarin zij die nieuwe subcultuur van jonge vrijwilligers in Afrika op een grappige, maar ook schrijnende manier portretteert. We maken kennis met Guusje, een 18-jarig meisje. Zij vertrekt samen met een vriendin naar Tanzania om daar drie maanden onbaatzuchtig ‘het verschil te gaan maken’ in een weeshuis. Al snel wordt duidelijk dat de hooggespannen verwachtingen van de twee meisjes niet echt met de nuchtere werkelijkheid overeenstemmen. Met oog voor detail vertelt Renske de Greef hun verhaal en doet dat vol vaart en spitse humor, waarbij zij geen taboes uit de weg gaat. We zien bijvoorbeeld hoe de massale aanwezigheid van jonge vrijwilligers perverse mechanismen in gang zet, met o.a. lucratieve weeshuizen die als paddenstoelen uit de grond schieten in toeristisch aantrekkelijke gebieden. We zien hoe de lokale bevolking deze jonge vrijwilligers beschouwt als ‘toeristen’ en hoe dit resulteert in een winstgevende 'industrie'. Zij moeten bijvoorbeeld betalen per dag dat zij ergens 'helpen'. We gaan nadenken over zin en onzin van dergelijke vorm van ontwikkelingshulp, waarbij veel ‘onvoorbereide’ vrijwilligers de wensen en gevoeligheden van de lokale bevolking totaal verkeerd interpreteren. Decadente cocktailparty’s maken het cynisch plaatje compleet. En je ziet nog eens wat roept herinneringen op aan Ben je ervaren? van William Sutcliffe. In dat boek lezen we over backpackers die door India trekken met hun Lonely Planet in de hand en uiteindelijk allemaal op dezelfde plekken terechtkomen, waar zij zich samen kunnen afzetten tegen het massatoerisme. Renske de Greef laat mij op het einde achter met een wrang gevoel, maar ondertussen heb ik wel een heel onderhoudend, grappig en knap geschreven (docu)roman gelezen. ( )
  kaliganes | Jan 4, 2010 |
Showing 4 of 4
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

een met vaart geschreven, uiterst komische roman over de nieuwste subcultuur: die van jonge vrijwilligers in Afrika (Bron: covertekst) Guusje is net klaar met de middelbare school en wil iets van de wereld zien. Maar liever niet als toerist, met een Lonely Planet in de hand en een kaki moneybelt om. Tijdens een uit de hand gelopen discussie over ontwikkelingswerk neemt ze de uitdaging aan om zelf vrijwilliger te worden. In Afrika. Met hoge verwachtingen en weinig referentiekader vertrekt ze samen met een vriendin naar een weeshuis in Tanzania. Guusje weet niet precies wat ze daar aan zal treffen, maar ze hoopt op innerlijke wijsheid, louterende levenservaring en vooral veel exotische seks. Daar aangekomen merkt ze dat alles een stuk ingewikkelder is. Gedesillu sioneerde vrijwilligers, sjofele weeshuizen, niet-dankbare negers, Moeder Teresa-complexen en decadente cocktailparty's tussen de palmbomen: Guusje zoekt naar de manier om zich hiermee te verhouden. Hoe moeilijk is het om iets goeds te doen? En je ziet nog eens wat gaat over vrijwilligers in Afrika. Over avonturiers, hippies, christenen, feestbeesten en wereldredders die eigenhandig de wereld willen veranderen. (bron: covertekst)

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.5)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 1
3.5 1
4 3
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,503,552 books! | Top bar: Always visible