HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Berlijn : de ondergang 1945 by Antony Beevor
Loading...

Berlijn : de ondergang 1945 (2002)

by Antony Beevor, Han Meyer, Frans T. Stoks

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
3,077574,423 (4.11)38
The Red Army had much to avenge when it finally reached the frontiers of the Third Reich in January 1945. Frenzied by their terrible experiences with Wehrmacht and SS brutality, they wreaked havoc-tanks crushing refugee columns, mass rape, pillage, and unimaginable destruction. Hundreds of thousands of women are children froze to death or were massacred; more than seven million fled westward from the fury of the Red Army. It was the most terrifying example of fire and sword ever known. Antony Beevor has reconstructed the experiences of those millions caught up in the nightmare of the Third Reich's final collapse. The Fall of Berlin is a terrible story of pride, stupidity, fanaticism, revenge, and savagery, yet it is also one of astonishing endurance, self-sacrifice, and survival against all odds.… (more)
Member:Bossepiel
Title:Berlijn : de ondergang 1945
Authors:Antony Beevor
Other authors:Han Meyer, Frans T. Stoks
Info:Amsterdam : Balans; 529 p., [24] p. pl, 24 cm; http://opc4.kb.nl/DB=1/PPN?PPN=241034671
Collections:Your library
Rating:
Tags:None

Work Information

Berlin: The Downfall 1945 by Antony Beevor (Author) (2002)

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 38 mentions

English (40)  Spanish (7)  Dutch (2)  Catalan (2)  Danish (1)  Italian (1)  French (1)  Norwegian (1)  All languages (55)
Showing 1-5 of 40 (next | show all)
Excellent
  BrianRichards66 | Oct 4, 2023 |
Engrossing account of the final days of Germany in World War II and the fall of Berlin to the Russians. Now I know exactly what happened to Hitler's body! ( )
  kslade | Dec 8, 2022 |
Ez a könyv nem annyira a hadászati kérdések miatt érdekes – hadtudományi szempontból ugyanis meglepően kevés információval bír egy szétesőben lévő, anyaghiánnyal küszködő, biciklis kiskamaszokkal és ötvenéves, fegyvertelen parasztokkal feldúsított kései Wehrmacht küzdelme minden idők talán legnagyobb és legjobban gépesített szövetséges hadserege ellen. Legfeljebb annyival, amennyi a sportszakmai jelentősége a kiöregedett nógrádi vasutasok focimeccsének a spanyol válogatottal. Lehetnek persze szép pillanataik a mozdonyvezetőknek és a krampácsolóknak is – mondjuk egy sistergős húszméteres bomba, ami eltalálja a labdaszedő srácot a kapu mögött –, de a kétszámjegyű vereség mégis borítékolható. Az is lyukra fut, aki ebben a könyvben a németek hősies küzdelmére akar példákat találni – a bátorság ugyanis nem önmagában való erény, némi józan belátás híján például igen-igen hasonlít az ostobaságra. Ráadásul ebben az esetben a hősiesség alighanem félelem is, félelem a vereségtől, a fogolyléttől, saját katonai rendőrségünktől vagy épp az elszámoltatástól, ilyen értelemben pedig alkalmasint nem sokkal több, mint eufemizmus a gyávaságra.

Ami ezt a könyvet érdekessé teszi, az az összeomlás pszichológiája – a civilek, a hadsereg, de legfőképpen a nácik esetében. A szürreális idiotizmus, ahogy Hitler és közvetlen környezete értelmezte ezeket az utolsó hónapokat. A náci „félisteneknek” ebben a végső periódusban már semmi, de semmi kapcsolata nem volt a valósággal, nem létező hadosztályoknak adtak egyre fantáziadúsabb elnevezéseket (Suleika! Harem! hát az Ezeregyéjszakában vagyunk?), Hitler pici lelkét pátyolgatták, és halálbüntetéssel fenyegették a magukat megadókat – miközben nekik alkalmasint már ott volt a belső zsebükben a hamis személyazonossági irat, amivel készültek megpattanni az ostromlott városból*. Mindehhez pedig asszisztált a porosz katonai drillen nevelkedett, és az SS által megfélemlített szakértő tábornokok kara, akik ugyan mind pontosan látták, hová vezet az út, mégsem voltak képesek semmit sem tenni ellene. Van egy kép e könyv fotómellékletében: Hitler arcán pajkos mosollyal egy 14? 15? éves srác fülét cibálja kedvesen – ezt a fiút vélhetően egy órán belül ugyanő odaküldte egy T-34-es lánctalpai alá. Szerintem mi sem illusztrálja jobban, hogy a legfelső vezetés számára a háború ekkor már nem volt több, mint kísérlet egy újabb, egy utolsó tömeggyilkosságra – csak ezúttal a németeket akarták kiirtani, hogy ha már nekik veszniük kell, hát vesszen a nemzet is, írmagja se maradjon**.

A kötet másik érdekes, a németektől független eleme a Berlinért folytatott versenyfutás nyugatiak és szovjetek között. Ehhez a témához Beevor több új adalékkal is szolgál, ami mindenképpen árnyalja a közszájon forgó változatokat. Ebben a játszmában Sztálin és Eisenhower tulajdonképpen teljesen más pályán mozogtak – előbbi számára Berlin a jól megérdemelt gesztenyepüré volt a lakoma végén, amiért megdolgozott és amit nem kívánt megosztani senkivel, utóbbi számára viszont a német főváros csak egy stratégiailag nem túl fontos földrajzi helynek minősült, amiért esze ágában sem volt kivéreztetni saját hadseregét. A briteknek persze számított, hogy Berlin, amit Európa kulcsának tekintettek, ne szovjet kézen legyen a béke pillanatában, de az amerikaiakat nem különösebben érdekelte a háború utáni kontinens hatalmi felosztása – vagy legalábbis kevésbé, mint a tény, hogy nekik még Hitler bukása után le kell játszaniuk egy másik meccset is Ázsiában. Úgyhogy érthetően nem vonzotta őket a gondolat, hogy összekülönbözzenek a jogos koncra áhítozó oroszokkal. Persze mindez ott és akkor még nem volt teljesen világos, nem csoda, ha Sztálin minden eszközzel igyekezett megtéveszteni szövetségeseit (sikerrel), akiket (magából kiindulva) alávaló cselszövőknek látott, akik bármelyik percben különbékét köthetnek a nácikkal, hogy ölükbe pottyanjon a főnyeremény. Nem így történt, de történhetett volna akár így is, mert ’45 tavaszán az amerikaiak valóban dinamikusabban nyomultak előre, mint Zsukov – naná, ki ne adta volna meg magát szívesebben az amcsiknak, mint a szovjeteknek. Hogy ekkor mi történt volna, az persze a történelmi utópiák tárgykörébe tartozik – ahogy az is, hogy ki nyerte volna meg Nyugat és Kelet apokaliptikus csatáját, ha sor kerül rá. Örüljünk inkább annak, hogy nem került.

* Nehéz válaszolni arra, hogy az ember az olyan fanatikusokat utálja-e jobban, mint a hat gyerekét halálba küldő Goebbelst, vagy az opportunistákat, akik az első ágyúdörgésre elásták a pártjelvényeiket és civil gúnyát öltöttek, hogy aztán később vezető pozíciókban tűnjenek fel az NSZK (vagy akár az NDK) bíróságain és rendőrségein… Az előbbieket legalább könnyű kiszűrni, viszont az utóbbiak időnként gyávaságból még jót is cselekedtek.
** Nyilván meg kell jegyezni, hogy ebben tökéletes partnerre leltek a szovjet hadseregben, akik maguk sem tudták még eldönteni, akarnak-e élő németet látni az általuk elfoglalt területen. ( )
1 vote Kuszma | Jul 2, 2022 |
As expected from Beevor this is a superbly researched book which leaves no stone un-turned. It is a little dry in places but I didn't find this to be a problem given the serious nature of the subject. If it had been purely about the soldiers and commanders it would have been good, but what propels it to that 5th star for me is the fact that it also focuses on what happened to the civilians caught up in the downfall in Berlin, and in particular the women. What soldiers on all sides faced was bad, but even more horrific was the routine rape and abuse of pretty much every woman the soldiers came across regardless of age. This isn't an easy book to digest but delivers eveything it promises. ( )
  Brian. | Apr 9, 2021 |
Showing 1-5 of 40 (next | show all)
On 1 February 1943, as the German Sixth Army surrendered to the Russians after a battle that had created a new nightmare of the horrors of modern warfare, a Soviet colonel gathered some bedraggled, starving German prisoners and, waving at the shattered ruins of Stalingrad, he shouted, 'That's how Berlin is going to look.' That decided Antony Beevor: that after his bestselling Stalingrad he had to write the story of the fall of Berlin. This brilliant storyteller has again delivered history with a thriller's pace
 

» Add other authors (9 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Beevor, AntonyAuthorprimary authorall editionsconfirmed
Bourdier, JeanTraductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Bruystens, JosEditorsecondary authorsome editionsconfirmed
Gyllenhak, UlfTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
León Gómez, DavidTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Meyer, HanTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Noble, PeterNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Stoks, Frans T.Editorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
"History always emphasizes terminal events", Albert Speer observed bitterly to his American interrogators just after the end of the war. (Preface)
Berliners, gaunt from short rations and stress, had little to celebrate at Christmas in 1944.
Quotations
Information from the Spanish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Hitler se negó vehementemente a reconocer las consecuencias de sus propias acciones, y el pueblo alemán se dio cuenta demasiado tarde de que se hallaba atrapado en una horrible confusión de causas y efectos.
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (90)

11th Army (Wehrmacht)

11th SS Panzer Army

11th SS Volunteer Panzergrenadier Division Nordland

266th Rifle Division (Soviet Union)

2nd Army (Wehrmacht)

Erich Bärenfänger

Erich Kempka

Ernst Kaether

Eva Braun

Ewald Lindloff

Führer Headquarters

Operation Solstice

Panzergrenadier Division Kurmark

Peter Högl

Portal:World War II/Selected battle/Layout

Raising a flag over the Reichstag

Reichssicherheitsdienst

The Red Army had much to avenge when it finally reached the frontiers of the Third Reich in January 1945. Frenzied by their terrible experiences with Wehrmacht and SS brutality, they wreaked havoc-tanks crushing refugee columns, mass rape, pillage, and unimaginable destruction. Hundreds of thousands of women are children froze to death or were massacred; more than seven million fled westward from the fury of the Red Army. It was the most terrifying example of fire and sword ever known. Antony Beevor has reconstructed the experiences of those millions caught up in the nightmare of the Third Reich's final collapse. The Fall of Berlin is a terrible story of pride, stupidity, fanaticism, revenge, and savagery, yet it is also one of astonishing endurance, self-sacrifice, and survival against all odds.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.11)
0.5
1
1.5
2 9
2.5 7
3 72
3.5 24
4 241
4.5 29
5 159

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,716,525 books! | Top bar: Always visible