HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Meine freie deutsche Jugend by Claudia Rusch
Loading...

Meine freie deutsche Jugend (2003)

by Claudia Rusch

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
513324,729 (3.58)2

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Swedish (2)  Finnish (1)  All languages (3)
Showing 3 of 3
"Stasi tiskipöydän takana" ei ole kirjastonhoitaja käsi ojossa myöhästymismaksuja karhuamassa, vaan tarinakooste Claudia Ruschin itäsaksalaisesta lapsuudesta. Claudian tarina kiertyy auki kommelluksista, joihin hän kansalaisoikeusaktivistien lapsena joutui DDR:n absurdinahtaassa ilmapiirissä. Lämpimällä huumorilla höystetyt tuokiokuvat tuovat väkisinkin hymyn huulille. ( )
  minnasa | Feb 28, 2013 |
Rysligt rolig bok av en tjej som växte upp i DDR. Rusch berättar med ett ironiskt filter i novellform om sin uppväxt i en regimkritisk familj till efter Berlinmurens fall. Befriande med en bok som inte svartmålar eller skönmålar DDR utan berättar om en helt vanlig (nåja) ung kvinnas liv i Murens skugga. Hennes språk är enkelt och ändå målande. Läs den! ( )
  kowalsky | Feb 10, 2007 |
Små solkatter av humor

Titel: Honeckers kanderade äpple
Författare: Claudia Rusch (i översättning av Erik Kjellberg)
Förlag: Kjellbergs
Språk: Svenska
140 sid.
Genre: Fakta, Skönlitteratur, Kåserier, Humor

Ibland sker det att man upptäcker att man har mer gemensamt med någon annan person än man någonsin kunde tro - små dyrbara ögonblick av klarhet där vi ser människan bakom alla omständigheter, bortom olika förutsättningar och klassificeringar och i den andre ser en glimt, en spegelbild av sig själv.

Sådant är mitt möte med Claudia Ruschs bok ”Honeckers kanderade äpple”.

Ofta glimtar det till, över den Berlinmur som skiljer Öst- från Västperspektiv i våra respektive liv. Små solkatter av humor. Av djupt allvar. Av en kärlek till språket och litteraturen. Av vördnaden inför en bok och dess författare. Och av den olydiga, rebelliska inställningen.

Rusch är en slags punkare till sin natur. Eller narr, kanske. Den som med sin humor som sköld och verktyg är den enda som kan säga sanningen. Också de obekväma sanningarna om kungen, om makten.

Claudia Rusch är född 1971 Östtyskland och har en mor som är regimkritiker och en far som är marinofficer. Historierna i den här boken (för varje kapitel är en egen liten historia) beskriver det decennium som hon går från barndom in i vuxenvärlden. Men också hur hon påverkas av vad som händer omkring henne, när Öst till slut faller samman.

Dessa texter ska dock inte läsas av historiker eller politiska analytiker. Jag förstår frestelsen att dammsuga texterna efter historiskt signifikanta detaljer, eller att försöka läsa in de politiska förändringarnas skeenden i dem.

Men risken med en sådan läsning är att du går miste om själva upplevelsen – känslan – av att läsa Rusch. Att du missar att gråta, både av glädje och sorg, att du missar att skratta högt både med henne och åt henne (som i berättelsen om Stasi bakom diskbänken). Risken är att du aldrig riktigt låter dig gripas.

Och det här är en bok att gripas av. Missa inte chansen att ge din själ en berg-och-dalbaneresa. Det här är god, riktigt god litteratur!

Betyg: E E E E E (E) – läs och bli berörd! ( )
  mackan | Nov 27, 2006 |
Showing 3 of 3
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.58)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 7
3.5
4 3
4.5
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 128,960,537 books! | Top bar: Always visible