HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Ridders in de Bijlmer

by Evert van Voskuilen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1None7,849,061 (4)None
Recently added byPietWester
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

No reviews
Het was (en is) niet allemaal kommer en kwel in de Bijlmermeer. Zo verwijst de titel naar de ridders die in het (begin 15de eeuw gekapte) Reigersbos op reigers jaagden – de vogel gold als Middeleeuwse lekkernij. Ook was het gebied in trek bij rijke Amsterdamse patriciërs die er, net als aan de Vecht en Amstel, buitenhuizen lieten bouwen. En ook tegenwoordig zijn er hoopvolle ontwikkelingen, zoals het ruime aanbod van (eengezins)woningen en het succes van nieuwe initiatieven als winkelcentrum ArenA Poort en de Ziggo Dome.

Maar: het stadsdeel kampt ook nog steeds met flinke problemen, zoals de relatief hoge criminaliteit in Zuidoost, de nog altijd slechte naam die het heeft en bijvoorbeeld de leegstand in een voormalig vlaggeschip als de Villa Arena. De Bijlmer is nooit klaar. Dat wijst het verleden wel uit.
 
Trekschuit
Ridders in de Bijlmer vertelt het verhaal van Zuidoost en wat er aan voorafging vanuit een ruimtelijk perspectief. De auteur voert de lezer op de trekschuit mee langs 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen van gefortuneerde Amsterdammers die hier tegen elkaar opbouwden: lusthoven met Italiaanse, Franse en Engelse tuinen die geen einde leken te kennen. Hij gunt ons een kijkje in de spelonken van muffige, donkere forten die samen de stelling van Amsterdam vormden en maakt ons deelgenoot van de stedenbouwkundige discussies die bij de bouw, sloop en vernieuwing van de Bijlmer een rol hebben gespeeld.
 
Ridders in de Bijlmer? Reigers op het menu? Raar maar waar. Die ontdekking werd gedaan bij de speurtocht naar de oorsprong van de Bijlmermeer en dan vooral de polder waarin dit stadsdeel is gebouwd.

Ridders in de Bijlmer vertelt de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam Zuidoost vanuit een ruimtelijk perspectief. De auteur voert de lezer op de trekschuit mee langs de 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen van gefortuneerde Amsterdammers, gunt ons een kijkje in militaire forten en maakt ons deelgenoot van de stedenbouwkundige discussies die bij de bouw, sloop en vernieuwing van de Bijlmer een rol hebben gespeeld.

Op woensdag 17 december jl (2014 pw). was de boekpresentatie van ‘Ridders in de Bijlmer’. Nadat spoken word artist Jeritza Toney het publiek op haar eigenzinnige manier mee terug nam in de tijd, ontvingen Evert van Voskuilen, stadsdeelbestuurder Emile Jaensch, molenaarszoon Toon Bakker, culinair ondernemer Mavis Hofwijk, maatschappelijk ondernemer Virgil Tevreden en Joyce Wildschut, 1e runner-up Miss Charme, als ‘hedendaagse Ridders in de Bijlmer’ een eerste exemplaar van het boek.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Genres

No genres

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 207,257,813 books! | Top bar: Always visible