HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Dyrbar kärlek by Ramona Fransson
Loading...

Dyrbar kärlek (edition 2009)

by Ramona Fransson

Series: Greger Thulin (1)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1211,617,055 (2)None
Vid ett inbrott hos familjen Svalborg försvinner inte bara dyrbar konst utan även barnvakten, grannens dotter Elina Gullberg. Vad har hänt henne? Daniel och Miriam Gullberg är utom sig av oro. Spaningschef Greger Thulin med kolleger tar tag i utredningen. Kennet Svalborg vill skilja sig från Viola och hon misstänker att han har träffat en annan kvinna. En dryg månad efter inbrottet hos familjen Svalborg hittas en ung kvinna i Göteborg, misshandlad till döds. En kort tid därefter hittas liket av en ung man i Mölndalsån. Skjuten till döds. Greger Thulin och kriminalteknikern Charlotte Engman undrar om det kan finnas ett samband mellan de mördade personerna? [Elib]… (more)
Member:-Eva-
Title:Dyrbar kärlek
Authors:Ramona Fransson
Info:Hakenäset : Anomar, 2009
Collections:Your library, Att läsa snart (inte hela Mt.TBR)
Rating:
Tags:fiction, swedish literature, mystery

Work Information

Dyrbar kärlek by Ramona Fransson

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

I Dyrbar kärlek hittar vi två grannfamiljer som är varandras motsatser. Daniel och Miriam Gullberg lever i harmoni tillsammans med sina två barn Christoffer och Elina. Viola och Kennet Svalborg har visserligen också två barn, Patrik och Gustaf, men där slutar alla likheter.
Redan från början får vi veta att makarna Svalborg har äktenskapliga problem och det dröjer heller inte länge innan Kennet ansöker om skilsmässa. Viola misstänker att det finns en ny kvinna i hans liv, men han lovar dyrt och heligt att så inte är fallet. Ganska snart uppenbarar sig dock sanningen och Viola blir helt förkrossad.

När hon får chansen att följa med en god vän till Kiel nappar hon på erbjudandet och vissa omständigheter gör så att det blir Elina som får sitta barnvakt. Samma natt bryter sig ett gäng in i villan. Bytet blir konst till ett värde av flera miljoner kronor samt barnvakten.

Vad som har hänt uppdagas först på morgonen när Patrik och Gustaf går över till familjen Gullberg och förklarar att såväl tavlorna som Elina är borta.

Spaningsledare Greger Thulin och hans team kallas in för att försöka lösa fallet. Dagarna går och efter en dryg månad hittas en ung kvinna mördad i Göteborg. Bara några dagar efteråt hittas en skjuten ung man i Mölndalsån. Det dröjer inte länge innan polisen hittar bevis för att båda offren har stått i vägen för samma gärningsman.

Så glad jag är att jag började med bok nr 3 Mord i Skärhamn som jag blev helt lyrisk över. Varför kommer ni att förstå efter att ha läst mina tankar nedan.

Intrigen i Dyrbar kärlek är hyfsat bra och spännande om än inte helt igenom realistisk. Fransson är å andra sidan långt ifrån ensam om att tumma på realismens oskrivna regler. Det är väl det som är tjusningen med att vara författare? Allt behöver inte vara till 100 procent trovärdigt bara författaren hittar ett övertygande sätt att förmedla sin historia på. Ett bra språk och andra berättartekniska finesser gör att jag kan köpa det mesta. Så är dock inte fallet här.

Här lämnas ingenting åt läsarens fantasi då allting berättas från början till slut. Gestaltning saknas helt och även språket i stort lämnar mycket övrigt att önska. Det har inget flyt och är i många fall extremt övertydligt. Nedan följer två exempel som belyser vad jag menar:

”Precis när hon [Miriam] kom in ringde telefonen.
- Gullberg, svarade hon.
- Hej älskling.
Det var hennes man i den andra änden. Han ville veta vad det skulle bli till middag” (s.9).

”[...] I morgon skulle han [Kennet] köpa en nummerpresentatör. Det skulle kunna vara en lösning på problemet. Vad som inte gick att göra något åt var om någon ringde och hade hemligt telefonnummer. Då visade nummerpresentatören enbart ordet okänd i displayen” (s.81).

Karaktärerna är en historia för sig. Nej, nu drog jag alla över en kam och det är inte rättvist. Miriam, Daniel, Viola och samtliga utredare känns hyfsat autentiska, men Kennet och Monika är urtypen av ytlighet, naivitet, girighet och inte minst är båda fullfjädrade fullblodsproffs när det gäller att manipulera sin omgivning.

Pengar är en drivkraft för många och det är knappast någon hemlighet att vissa skulle göra precis vad som helst för pengar. Monikas beteende kan till viss del försvaras av vissa tragiska omständigheter, men trots det måste det finnas gränser. Om inte annat för att ha den personliga integriteten i behåll.

Kennet då? Här finns absolut inga förmildrande omständigheter. Han är bara ett sorgligt bevis på vad som kan hända om man tänker med någonting annat än hjärnan.

Som sagt: Fransson har gjort enorma framsteg i sitt författarskap och det är jag glad för. Tänk vilken enorm läsupplevelse jag annars kanske skulle ha missat. ( )
  annika97 | Jul 12, 2010 |
no reviews | add a review

Belongs to Series

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Vid ett inbrott hos familjen Svalborg försvinner inte bara dyrbar konst utan även barnvakten, grannens dotter Elina Gullberg. Vad har hänt henne? Daniel och Miriam Gullberg är utom sig av oro. Spaningschef Greger Thulin med kolleger tar tag i utredningen. Kennet Svalborg vill skilja sig från Viola och hon misstänker att han har träffat en annan kvinna. En dryg månad efter inbrottet hos familjen Svalborg hittas en ung kvinna i Göteborg, misshandlad till döds. En kort tid därefter hittas liket av en ung man i Mölndalsån. Skjuten till döds. Greger Thulin och kriminalteknikern Charlotte Engman undrar om det kan finnas ett samband mellan de mördade personerna? [Elib]

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (2)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,896,619 books! | Top bar: Always visible