HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Das Gespenst des Kapitals by Joseph Vogl
Loading...

Das Gespenst des Kapitals

by Joseph Vogl

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
401285,656 (3.08)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Wanneer een hoogleraar Duitse literatuur met een publicatie wil afrekenen met de economische wetenschap in het algemeen en met het marktdenken in het bijzonder, dan prikkelt dat wel de lust om dat boek ter hand te nemen. In Duitsland moeten velen dat gedacht hebben, want het schijnt daar -althans volgens de uitgever- een succes te zijn.
Dus….ik zal het bekennen, je begint met een zeker dedain aan het boek om uiteindelijk te moeten bekennen dat Vogl een gedegen analytisch werk heeft geschreven. Om met met laatste te beginnen: het lezen valt niet mee. Er zijn bladzijden die meerdere malen gelezen moesten worden om in ieder geval ‘bij de les te kunnen blijven’. Even wegdromen of over de inhoud mijmeren wordt genadeloos afgestraft.
Een fraai voorbeeld hiervan is b.v. te lezen in het hoofdstuk waar hij schrijft over de geldscheppende effecten van kredietverlening: ‘In het syntagma hiervan is de uitwisseling W-G-W (waar-geld-waar) vervangen door G-W-G. In moderne bewoordingen zouden we niet alleen van de instelling van een zelfreferentie spreken, maar van een autopoietische sluiting van het systeem, waarin elke betaling plaatsvindt onder de voorwaarde dat betalingen mogelijk blijven’. Me dunkt: wil je een boodschap brengen, omring deze dan met duidelijke en klare taal en refereer niet onnodig naar b.v. de differentiaalvergelijking van Black-Scholes of naar het Capital Asset Pricing Model, zeker niet wanneer je de de toepassing niet uitlegt. Moet de schrijver hier bewijzen dat hij niet ‘van de straat’ is ?
Enfin, mopperend en vaak ronduit geïrriteerd heb ik me door het boek geworsteld om tenslotte toch te constateren dat het een degelijke studie is. Op onderdelen is het niet volledig genoeg, de marktwerking wordt éénzijdig bekritiseerd terwijl de signaalfuncties eigenlijk geheel worden veronachtzaamd.
Er zijn veel recente publicaties die ‘de markt’ een soort melaatsheid toekennen en niet de vraag beantwoorden welke markt nu eigenlijk wordt bedoeld. Hier is de schrijver wel duidelijk: op intelligente wijze brengt hij b.v. de geld-en kredietmarkt in relatie tot die van de traditionele goederen en diensten en laat op een fraaie wijze zien dat van enige vorm van convergentie bij prijsvorming geen sprake kan zijn. (daar zijn overigens ook fraaie modellen van te ontwerpen).

Het boek is inderdaad een afrekening, maar daarmee is Vogl nog geen tweede Marx. Hoewel …die blonk ook niet echt uit in een heldere schrijfstijl.

Enfin, het is een lastig te verteren boek. De schrijver belooft aan het begin van zijn boek geen oplossingen, en daar houdt hij zich aan. ( )
  deklerk | Feb 26, 2014 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.08)
0.5
1 1
1.5
2
2.5 1
3 2
3.5
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,431,881 books! | Top bar: Always visible