HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (1983)

by Benedict Anderson

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
3,267293,798 (4.04)19
Recently added byytoparlar, fenix5484, DonnaDevlin, LikesLibrarians, private library, MrStrand, Furkan92_, tkditmore, IrysAle, Kaldis
Legacy LibrariesGillian Rose
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 19 mentions

English (27)  Dutch (1)  Swedish (1)  All languages (29)
Showing 1-5 of 27 (next | show all)
In the spirit of anthropology, I propose to define a nation as an imagined political community—and, as imitated in nature, as a sovereign community at the same time.

In fact, nationalism thinks in terms of historical fatalism, while racism dreams of eternal pollution handed down from time in a never-ending series of disgusting matings—which happened in outside of history.
The roots of the racist dream lie in fact in the ideology of classes, not of nations: especially the rulers' claim to divine mandate and "blue" or "white" blood, and the aristocracy's claim to "education" claims. No wonder that the supposed ancestor of modern racism was not some petty-bourgeois nationalist but Joseph Arthur, Comte de Gobineau. Overall, racism and anti-Semitism do not cross ethnic lines, but emerge within them. In other words, what they want to justify is not so much external wars as internal oppression and domination.
Quoted from Chapter 8: Patriotism and Racism

A nation is an imagined political community.
There are two important historical conditions for this kind of imagination to be possible:
One is the decline of religious communities, dynasties, and oracle-style concepts of time, leading people to imagine nations as a "secular, horizontal, and horizontal" community, and a new concept of time—"homogeneous, empty, The "view of time. Moreover, the emergence of newspapers and novels also provided technical means for the promotion of the concept of nation, that is to say, the concept of nation was first imagined through words.
The second is the need for "the coincidence of capitalism, printing technology, and the diversity of human language destiny." Latin, as the language used by religion, gradually declined with the decline of religious status, followed by the rise of dialect printing language, and printing dialect became popular with the writing carrier, which led to the formation of special groups of people using the same dialect. Cognitive community, this is the prototype of "nation".
Arguments from imagined communities

The coincidence of capitalism, printing technology, and the multiplicity of human language fate makes a new form of imagined community possible, and from its basic form, this new community is actually a precursor to the appearance of the modern nation. The stage is set.

The very concept of a newspaper implicitly implies that even "world events" are refracted into the particular imagination of a dialect readership; How important is the concept of simultaneity to an imagined community
  Maristot | Jun 4, 2023 |

Anderson műve a nacionalizmuskutatás egyik alapszövege, igazi kultszakkönyv. Pedig hát ránézel, és milyen kis csoffadt (nevetséges 170 oldal!) – egy parázs vitában nem is lehetne vele agyoncsapni eszmei ellenfeleinket (ellentétben mondjuk a Bibliával, különös tekintettel a 13 kilós illusztrált-magyarázatos kiadásokra). És mégis: megérdemelten az. Anderson egyfelől áttekinti a nacionalizmus „gondolatának”* kialakulását, és ezen felül külön figyelmet fordít a kérdésre, hogy ugyan mi a fittyfenéért voltak hajlandóak emberek milliói a nacionalizmus hívó szavára odadobni életüket. (Hogy másokét odadobták, az még hagyján, az világos. De hogy a magukét?) Hisz végtére is a nemzet (ahogy Anderson definiálja**) pusztán egy elképzelt közösség – de miképp konkretizálódhat annyira egy mentális projekció, hogy ilyen erős kötődéseket váltson ki? Mindezt a puszta történelmi esszé keretein belül nehezen lehetne megválaszolni, de sebaj, mert e mű igazi tőrőlmetszett interdiszciplináris munka, ami segítségül hív számos egyéb tudományterületet is önmaga alátámasztására – többek között az irodalomtudományt is.

Anderson állításának kiindulópontja az, hogy az egyetemes vallások és a birodalmi gondolat lassú amortizálódása teremtette meg az űrt, ahol a nacionalizmus helyet talált magának. Élénken taglalja a középkori és a modern ember időfelfogásának különbségét, e különbség okait, a „hivatali nacionalizmus” kialakulását, a térkép, mint embléma jelentőségét abban, hogy a nemzet képe vizuálisan rögzülni tudott***, és még sok minden mást. Ugyanakkor tagadja, hogy a nacionalizmus az egyetemes vallásokból**** és a birodalmi gondolatból fejlődött volna ki (bár kétségtelenül egyes elemeiket magába építette), amit talán az is alátámaszt, hogy a hagyományos elképzelésekkel szemben nem Európában, hanem a birodalmak perifériáján, Amerikában jelent meg először.

E könyv tobzódik a (számomra) teljesen újszerű megközelítésekben, amiket gyakran metaforikus példákkal illusztrál***** – pont ez okozza az értékelés nehézségeit is, amit az egyre szaporodó lábjegyzetek is jeleznek. Ez ugyanis egy nyitott mű – nyitott abban az értelemben, hogy nem befejezett, lekerekített gondolatokkal dolgozik, hanem csupa olyasmivel, amit az olvasónak kézbe kell vennie, meg kell forgatnia, és (ha van rá kapacitása) tovább kell építenie. Aminek köszönhetően ha nem vigyáz az ember (és én talán nem vigyáztam eléggé), a puszta recenzió helyett könnyen beleragad valamelyik lenyűgöző levezetésbe, és ott marad, az értékelés pedig ezáltal a végtelenbe nyúlik. Ezt elkerülendő én sietve zárom is soraimat.

* Az idézőjel jelentőséggel bír – Anderson ugyanis leszögezi, hogy a nacionalizmus már csak azért sem tekinthető politikai irányzatnak, pláne filozófiának, mert eszmei tartalma meglehetősen sekélyes. Tele van feloldhatatlan belső ellentmondásokkal – nem véletlen, hogy ellentétben a konzervativizmussal, a szocializmussal vagy a liberalizmussal, egyetlen értékelhető gondolkodót sem tudott kitermelni. Ilyen értelemben a nacionalizmus inkább az olyasfajta hitekkel rokonítható, mint például a birodalmi dinasztiák azon meggyőződése, hogy őket Isten rendelte posztjukra.
** "Az antropológia szellemében tehát a nemzet következő meghatározását javaslom: elképzelt politikai közösség, melynek határait és szuverenitását egyaránt veleszületettnek képzelik el.
Elképzelt, mivel még a legkisebb nemzet tagjai sem ismerhetik meg a nemzet más tagjainak többségét, nem találkoznak velük, még csak nem is hallanak róluk, elméjükben mégis létezik annak képe, hogy egyazon közösséghez tartoznak. Renan erre az elképzelésre utal, amikor a maga bájosan kétszínű módján így fogalmaz: (…) ["A nemzet lényege pedig az, hogy minden egyénnek legyen számos közös dolga, valamint az, hogy jól el is felejtsék a dolgokat."]"
*** Érdemes elgondolkodni azon, milyen erős ragaszkodás alakul ki egy Nagymagyarország-matrica iránt akár olyanokban is, akik még a megyéjükből se tették ki a lábukat.
**** Közbevetőleges megjegyzés. Én eddig úgy voltam vele, hogy a kereszténység és a nacionalizmus (szerintem) meglehetősen kártékony összefonódását a kereszténység mutációjának tekintettem, amit a Biblia felől elég nehezen lehet megokolni. Most viszont épp ellenkezően látom: ezt a kapcsolatot ugyanis könnyebb a nacionalizmus felől értelmezni, amely nacionalizmus a kereszténységben találja meg magának azt az amúgy hiányzó legitimációt, amit annak több ezer éves múltja biztosít.
***** Egyik legkedvesebb levezetésem az ún. „nyomtatás-kapitalizmushoz” kapcsolódik: Anderson itt bemutatja, hogy a könyv, mint piaci termék úgy segítette elő a nacionalizmus kialakulását, hogy a gombamód szaporodó nyomdák kiadványai előbb betelítették a (vékony) latin nyelvű piacot, így aztán a kereskedők kénytelenek voltak új piaci szegmenseket keresni, amit a nemzeti nyelvek között találtak meg. Amivel egy füst alatt csökkentették a latin, mint egyetemes nyelv monopóliumát, és segítettek megerősíteni a nemzeti nyelvek státuszát is. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
I didn't anticipate the book to be so 'academic'. Took me back to university days (why, I even read the footnotes). As with any college assigned reading, it introduced important ideas and concepts - and pointed to further reading. Anderson presents the many means and ways by which nationalisms are 'imagined' (not imaginary). Interesting but it didn't grab me the way a good popular narrative history or historical novel does. So, my rating indicates its relative reading pleasure for me - but make no mistake, this is an important book, especially for our Putin/Ukraine war time. ( )
  heggiep | Apr 3, 2022 |
واحدة من أكثر الدراسات تأثيراً حول أصول القومية. يطرح بنديكت أندرسون سؤالاً أثار حفيظة المؤرخين لفترة طويلة: لماذا أصبحت الأمم مصدراً قوياً للهوية في العالم الحديث؟ بينما يحاول الكتاب الإجابة على هذا اللغز، يتعمق في تاريخ الرأسمالية، الطباعة، الأنظمة الدينية، والقومية.
إن الأمم من وجهة نظر قومية هي مجتمعات ذات حدود يتشارك أبناؤها الاهتمامات والسمات، وقبل كل شيء، اللغة. ومع ذلك، فالانتماء القومي ليس أيديولوجية سياسية، بل نظام ثقافي شبيه بالمعتقد الديني، ويقدم شعوراً بالاستمرارية في هذا العالم العشوائي. بدأت القومية كنتيجة ثانوية لـ ”رأسمالية الطباعة“. فعندما سعى بائعوا الكتب إلى أسواقٍ جديدة تخلوا عن اللغات "المقدسة" كاللاتينية وبدأوا النشر باللغات المحكية الأخرى كالألمانية. سمح ذلك لجماعات القرّاء بتخيل مجتمعات في مناطق أخرى تشاركهم الاهتمامات. أدى توحيد اللغات المحلية وانتشار الصحف إلى ترسيخ هذا الشعور بالوطنية الجماعية وتقويض الامبراطوريات والمطالبة بالاستقلال.
قد يوازي كتاب واحد بمحتواه عشرات الكتب، وهذا كذلك. أمتنعني جداً وزادني علماً ودراية ( )
  TonyDib | Jan 28, 2022 |
Mind-opening book about the interpretation of nationalism. Read this for the anthropology of communication class. ( )
  bellacrl | Jan 19, 2021 |
Showing 1-5 of 27 (next | show all)
no reviews | add a review

» Add other authors (18 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Anderson, BenedictAuthorprimary authorall editionsconfirmed
Burkardt, BenediktTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Kuortti, JoelTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Münz, ChristophTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Mergel, ThomasAfterwordsecondary authorsome editionsconfirmed
Torhell, Sven-ErikTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
For Mamma and Taniette in love and gratitude.
First words
Perhaps without being much noticed yet, a fundamental transformation in the history of Marxism and Marxist movements is upon us.
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

No library descriptions found.

Book description
The full magnitude of Benedict Anderson’s intellectual achievement is still being appreciated and debated. Imagined Communities remains the most influential book on the origins of nationalism, filling the vacuum that previously existed in the traditions of Western thought. Cited more often than any other single English-language work in the human sciences, it is read around the world in more than thirty translations.Written with exemplary clarity, this illuminating study traces the emergence of community as an idea to South America, rather than to nineteenth-century Europe. Later, this sense of belonging was formed and reformulated at every level, from high politics to popular culture, through print, literature, maps and museums. Following the rise and conflict of nations and the decline of empires, Anderson draws on examples from South East Asia, Latin America and Europe’s recent past to show how nationalism shaped the modern world. (Publisher: Verso Books)
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.04)
0.5
1 3
1.5
2 11
2.5 2
3 55
3.5 15
4 137
4.5 13
5 105

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

Tantor Media

An edition of this book was published by Tantor Media.

» Publisher information page

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 194,897,994 books! | Top bar: Always visible