HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Wie ich Papa die Angst vor Fremden nahm

by Rafik Schami, Rafik Schami (Author)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
8None2,167,318 (5)None
Papa is groot, sterk en moedig en hij kan zelfs toveren. Maar hij is bang voor vreemden. Zijn dochter bedenkt een listig plan, waarin haar vriendinnetje uit Tanzania een belangrijke rol speelt. In dit in groot formaat en stevig uitgegeven prentenboek vertelt de ik-figuur over wat haar vader allemaal kan en durft. Haar vader is echter bang voor vreemdelingen, voor zwarten. Als haar vriendinnetje uit Tanzania jarig is en haar uitnodigt, neemt ze haar vader mee, zonder iets te vertellen over de achtergrond van haar vriendinnetje en haar familie. Door er kennis te maken en te merken dat 'vreemde' mensen ook mensen zijn is haar vader niet meer bang! Op een speelse, voor kinderen herkenbare manier wordt de zware problematiek van racisme en vreemdelingenangst duidelijk beschreven en bespreekbaar gemaakt. Jammer dat bij deze problematiek gesproken wordt over 'zwarten'! De getekende prenten ondersteunen het verhaal, soms, door de hoeveelheid, als bij een strip. Zonder druk te worden geven ze de gebeurtenissen en gevoelens goed weer.Over de auteurs wordt geen informatie verstrekt. Een goed boek om, waar nodig, met kinderen in gesprek te gaan over deze specifieke problematiek. Vanaf ca. 4 jaar. Het integratiethema wordt speels maar moraliserend aan bod gebracht in het boek van Rafik Schami en Ole Knnecke. Vader woont samen met zijn dochter. Zoals de meeste vaders van vijfjarige dochters kan papa alles; papa is een held. Maar wanneer het gaat om immigranten lijken de rollen omgedraaid. Papa wordt het kind en dochter wordt de zorgende volwassene. Papa is bang voor 'vreemden'. Het is duidelijk dat deze vreemdelingenfobie een humoristische aanpak wil zijn voor een thema dat al vaak serieus besproken werd. Maar het mist zijn doel een beetje. Het concept is irreel en het geheel komt erg belerend over. Dochterlief zal papa wel eens van zijn angst afhelpen door alle vooroordelen teniet te doen. Vooroordelen die trouwens in het boek onterend overkomen naar kleurlingen toe: zwarten zijn volgens papa vuil, lawaaierig, ruw en te donker. Ook al is het speciaal geschreven om het daarna met klem te kunnen weerleggen, het blijft platvloers. De illustraties zijn sober en verzorgd. Kleine illustraties, die je meermaals op een blad terugvindt tussen de tekstblokken, hebben iets van een stripalbum. Figuren zijn opgebouwd uit enkele pennentrekken en opgevuld met een beperkt kleurenpalet. Dit versterkt de strakke lay-out. Niettemin krijgt de lezer de indruk dat Ole Knnecke hiermee perfect bereikt wat hij voor ogen had: een aangename maar opvallende soberheid.… (more)
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

No reviews
no reviews | add a review

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Rafik Schamiprimary authorall editionscalculated
Schami, RafikAuthormain authorall editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Italian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Papa is groot, sterk en moedig en hij kan zelfs toveren. Maar hij is bang voor vreemden. Zijn dochter bedenkt een listig plan, waarin haar vriendinnetje uit Tanzania een belangrijke rol speelt. In dit in groot formaat en stevig uitgegeven prentenboek vertelt de ik-figuur over wat haar vader allemaal kan en durft. Haar vader is echter bang voor vreemdelingen, voor zwarten. Als haar vriendinnetje uit Tanzania jarig is en haar uitnodigt, neemt ze haar vader mee, zonder iets te vertellen over de achtergrond van haar vriendinnetje en haar familie. Door er kennis te maken en te merken dat 'vreemde' mensen ook mensen zijn is haar vader niet meer bang! Op een speelse, voor kinderen herkenbare manier wordt de zware problematiek van racisme en vreemdelingenangst duidelijk beschreven en bespreekbaar gemaakt. Jammer dat bij deze problematiek gesproken wordt over 'zwarten'! De getekende prenten ondersteunen het verhaal, soms, door de hoeveelheid, als bij een strip. Zonder druk te worden geven ze de gebeurtenissen en gevoelens goed weer.Over de auteurs wordt geen informatie verstrekt. Een goed boek om, waar nodig, met kinderen in gesprek te gaan over deze specifieke problematiek. Vanaf ca. 4 jaar. Het integratiethema wordt speels maar moraliserend aan bod gebracht in het boek van Rafik Schami en Ole Knnecke. Vader woont samen met zijn dochter. Zoals de meeste vaders van vijfjarige dochters kan papa alles; papa is een held. Maar wanneer het gaat om immigranten lijken de rollen omgedraaid. Papa wordt het kind en dochter wordt de zorgende volwassene. Papa is bang voor 'vreemden'. Het is duidelijk dat deze vreemdelingenfobie een humoristische aanpak wil zijn voor een thema dat al vaak serieus besproken werd. Maar het mist zijn doel een beetje. Het concept is irreel en het geheel komt erg belerend over. Dochterlief zal papa wel eens van zijn angst afhelpen door alle vooroordelen teniet te doen. Vooroordelen die trouwens in het boek onterend overkomen naar kleurlingen toe: zwarten zijn volgens papa vuil, lawaaierig, ruw en te donker. Ook al is het speciaal geschreven om het daarna met klem te kunnen weerleggen, het blijft platvloers. De illustraties zijn sober en verzorgd. Kleine illustraties, die je meermaals op een blad terugvindt tussen de tekstblokken, hebben iets van een stripalbum. Figuren zijn opgebouwd uit enkele pennentrekken en opgevuld met een beperkt kleurenpalet. Dit versterkt de strakke lay-out. Niettemin krijgt de lezer de indruk dat Ole Knnecke hiermee perfect bereikt wat hij voor ogen had: een aangename maar opvallende soberheid.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 205,472,731 books! | Top bar: Always visible