HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Skæmtsomme historier : 3. samling by…
Loading...

Skæmtsomme historier : 3. samling

by Honoré de Balzac

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
212,551,640 (4)None
Recently added bybnielsen, waltherknudsen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Indeholder "Den lille synd", "Kongen morer sig", "Elskovs fortvivlelse", "Lykken er altid af hunkøn", "Den angrende Berthe", "Tre åbenmundede Pilgrimme", "Da Frans den Første måtte faste".

"Den lille synd" handler om en gammel mand, Bruyn, der gifter sig med en ung uskyldig pige, Blanche. Men det varer ikke længe før hun undrer sig over at hun ikke er med barn og så må han jo tilstå sin impotens og prøve at vogte hustruens dyd. Det går dog ikke i længden og en ung page Réné bliver brugt som redskab, idet hustruen kun vil begå den lille synd, det er at blive taget uden egen vilje, når man sover. Hun får et barn, pagen flygter med rette af frygt for mandens vrede og han vender først hjem, da manden er død og ved budskabet dør også den unge hustru. Om det er glæde eller sorg, der volder døden, melder historien ikke om.
"Kongen morer sig" handler om kong Ludvig den Ellevte og nogle grove spøgefuldheder han har lavet i sin tid. Fx legen "kys min rumpe" hvor gæsterne kan vinde en formue ved at sige "kys min rumpe" tre gange med alvorlige mine. Spøgefuldheder opfindes tit sammen med elskerinden Nocolle Beaupertuys, som fx finder på at nøde nogle gæster til at spise sig bugen fuld, derefter hælde vin på dem med afføringsmiddel i og blokere "hemmeligheden", så de ender med at skide i bukserne allesammen. En anden spøg er at lægge en hængt mand i sengen hos en indestængt gammeljomfru. Hun får ham faktisk livet op igen og det ender med bryllup.
"Elskovs fortvivlelse" handler om en ung kunstner Angelo Cappara, der arbejder som billedhugger for kong Charles den Ottende på slottet i Amboise. Her holdes han for nar af en af de gifte kvinder og det ender med at han snitter en luns af hendes ene kind og går i kloster.
"Lykken er altid af hunkøn" handler om en siciliansk ridder, Pezaro og en fransk ridder Gautier af Montsoreau, som slår følge til kong Leufroid og hans spanske dronning. Franskmanden er veludstyret og da damerne regerer ved hoffet, så lover han Pezaro at han snart vil herske over alt og alle. Allerede samme aften har Gautier dronningen til bords og indleder et stormløb. Det lykkes og snart har han dronningen i sin magt. Pezaro får tilsvarende med list kongen i sin lomme og de to stiger til magtens tinder, mens de foregiver fjendskab og samtidigt udveksler gode ideer. Efter en tre til fire år beslutter Pezaro sig for at skille sig af med Gautier, men det bliver bagslag og han kommer selv op at dingle i galgen. Gautier vender tilbage til Touraine belæsset med rige gaver og lever godt og længe, men tier om sine oplevelser på Sicilien.
"Den angrende Berthe" handler om ???
"Tre åbenmundede Pilgrimme" handler om tre pilgrimme, der er taget til Avignon for at opsøge paven, men Avignon er alt enke efter paven, der er taget til Rom. De har rige gaver med til kirken, men kropigen og krokonen giver dem sengevarmen og til gengæld har kropigen den kostbare ring på dagen efter og krokonen har både guldkæde om halsen og perler i sine øren. Pilgrimene vender hjem med uforrettet sag og tomme lommer og moralen er at man ikke bør snakke over sig på kroen.
"Da Frans den Første måtte faste" handler om kong Frans den Første, bror til Marguerite af Navarra, som er kommet i fangenskab i Madrid i Spanien. Kejser Karl den Femte lader fangevogterne forstå at lidt morskab må Frans godt få, så efter en lang "faste" slipper kaptajn Don Hijos de Lara y Lopez Bara di Ponto en smuk donna ind til kongen, men han giver hende middelkarakter. Som sidste udvej sender kaptajnen så en virkelig skønhed, der underholder kongen hele natten. Kongen kvitterer med at gøre kaptajnen til Baron af Ville-aux Dames og Lara y Lopex bliver til den franske slægt Larray. Det var jo udmærket, for bemeldte skønhed var kaptajnens egen hustru!

Udmærkede små bagateller af historier ( )
  bnielsen | Feb 13, 2014 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,983,345 books! | Top bar: Always visible