HomeGroupsTalkZeitgeist
  • LibraryThing
  • Book discussions
  • Your LibraryThing
  • Join to start using.

Juice Leskinen

Legacy Libraries

Join LibraryThing to post.

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1MaidMeri
Edited: Sep 20, 2009, 8:22am Top

I've started to catalogue Juice Leskinen's library here. Leskinen, who died in 2006, was a major Finnish culture personage and he had an extensive collection of Finnish literature as well as world literature classics. He also has an author page here.

(Instructions and discussion follow in Finnish)

Projektista kiinnostuneet voivat ilmoittautua tähän ketjuun! :) Työ etenisi varmaan sutjakkaasti jo muutaman ihmisen voimin. Työläisillä pitäisi olla LibraryThingin perustoiminnot hanskassa (erityisesti teosten yhdistämiseen liittyen) ja tarkka silmä. Minulta saa Juicen käyttäjätilin salasanan ja kutsun Google Docsissa olevaan kirjalistaan ja tallennusohjeeseen. Jos keskustelua syntyy, se olisi ehkä helpointa käydä tässä ketjussa. Siispä:

Olen aloittanut lisäämällä kaikki A-alkuiset kirjat (tekijän mukaan), joita voisivat muut katsoa ja tehdä ehdotuksia. Kaipaisin mielipiteitä vielä seuraavista:

1. Juicen kirjaston myynnistä uutisoitiin aikanaan ahkerasti, ja kerrottiin, että suurimmassa osassa kirjoista on ex libris. Kirjalistaan on merkitty lisätietoihin "ex libris" kuitenkin vain muutamaan kohtaan. Tätä voisi heijastaa tägeissä, mutta jos tiedot ovat ihan vääriä, ei se varmaan maksa vaivaa. Kyseinen ex libris on muuten Juicen profiilikuvana. :)

2. Tägit yleensäkin: käytetäänkö? Edes aineistolajista (romaani, elämäkerta, runoja tms.)?

3. Ehdotan, että teosten nimet lisätään siinä muodossa, missä ne esiintyvät kirjalistassa, joka enimmäkseen tarkoittaisi ilman alaotsikoita tai muita täsmenteitä. Mitä mieltä?

4. Sanakirjat ja oppikirjat. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että yhtä järkevää olisi lisätä puhelinluetteloita.

2jbd1
Sep 20, 2009, 11:07am Top

Cool - I'll set you up as a Legacy Library very shortly. Thanks!

3Anneli
Sep 21, 2009, 3:19pm Top

Muutama kommentti:

1. Mitenkäs ex libriksen tekijänoikeudet?

2. Aineistolaji voisi riittää. Pitää vain sopia, mitä avainsanoja käytetään.

3. Kirjalistassa (ainakin siinä, jonka kopsasin huutokaupan sivulta) on kauheasti kirjoitusvirheitä. Yritän tarkistaa ne, jotka ovat mahdollista tarkistaa ja laitan korjatut teosten nimet. Suomalaiset kirjat löytyvät aika kattavasti Fennicasta.

Harmillisen paljon on täysin epäselviä. Bob Dylan -nimisiä kirjojakin on kirjoitettu vaikka kuinka monta; mikä niistä mahtaa olla Juicen kirjastossa?

4. Laittaisin kyllä sanakirjatkin ja oppikirjat, koska kyllä nekin kertovat Juicesta.

4MaidMeri
Sep 22, 2009, 6:01am Top

1. Hups, hyvä huomio. Tekijänoikeuksista ei ole kyllä tietoakaan joten kuva loistaa sittenkin toistaiseksi poissaolollaan. :/ Muokkasin exlibriksen netistä löytämästäni lehtileikkeestä.

2. Mustakin avainsanat olisi ihan paikallaan (ainakin jotenkin pienimuotoisesti). Vastaani on tähän mennessä tullut seuraavanlaista tavaraa:

romaani
(oma)elämäkerta
novelleja
runoja
sanakirja
oppikirja
pakinoita
tietokirja(llisuus?)
matkaopas
keittokirja

Sopisivatko nämä avainsanoiksi? Osa on ehkä vähän päällekkäisiä. Entäpä esim. musiikki ja elokuva, joita käsitteleviä elämäkertoja ym. tuntuu olevan melko paljon?

3. Niin, listan lopussa on kyllä pitkä rivi ihan sattumanvaraisen kuuloisia otsikoita. Niille ei varmaan voi sitten mitään. Ellei lähdetä ekskursiolle sinne palvelutaloon. :D Eli lisäätkö alaotsikot jos ne tulevat esiin kirjaston haussa? Näinkö:

Alexis: turhan taistelun kuvaus

vai näin:

Suden vuosi : romaani

vai sekä että? En ole ihan varma teknisistä termeistä, mutta siis ensimmäisessä on alaotsikko ja toisessa "tarkenne".

4. Totta, sitä en ajatellutkaan. Lisään A-alkuiset pikimiten.

5Anneli
Sep 22, 2009, 12:25pm Top

2. Käyttäisimmekö asiasanaston mukaisia avainsanoja? Yleisessä suomalaisessa asiasanastossa nämä ehdottamasi ovat tässä muodossa:
romaanit
elämäkerrat
novellit
runot
sanakirjat
oppikirjat
pakinat
tietokirjallisuus
matkaoppaat
keittokirjat

Vai pitäisikö käyttää sitä muotoa, jota on eniten käytetty LibraryThingissä? Avainsanoja romaani ja romaanit on käytetty suunnilleen yhtä monta kertaa.

Jos elämäkerta kertoo muusikosta tai elokuvaohjaajasta tai näyttelijästä, niin mielestäni voisi ihan hyvin lisätä esim. elokuvaohjaajat, näyttelijät, muusikot, musiikki tms. toiseksi avainsanaksi.

3. Alaotsikot ja muut laittaisin muodossa Suden vuosi : romaani ja Alexis : turhan taistelun kuvaus. Koska olen kirjastotäti, niin laittaisin samalla tavalla kuin kirjastojen tietokannoissa on.

Olisi varmaan ihan mielenkiintoista käydä siellä palvelutalossa. Eivät välttämättä pahastuisi, jos tietäisivät, että kirjojen tiedot ovat täällä LibraryThingissä.

6MaidMeri
Sep 24, 2009, 6:46am Top

2. Kuulostaa hyvältä, tehdään näin. Yhtenäisyyden takia minusta "romaanit" on parempi kuin "romaani", vaikka jälkimmäistä onkin käytetty enemmän.

3. Selvä pyy! Kirjastotädin sana on laki. ;)

Luin suureksi harmikseni jostakin, että Juicen kirjasto on ollut kesän ajan näytteillä Tampereella. :

7Anneli
Sep 24, 2009, 2:39pm Top

Olen samaa mieltä, että Juicen ex libris sopisi tähän hyvin. Jostain sen ex libriksen tekijyyden varmaan pystyisi selvittämään. Kysyn eräältä tutultani, olisiko hänellä vinkkiä...

8Anneli
Feb 2, 2011, 12:04am Top

Uutinen Aamulehdessä 30.12.2010:
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kulttuuri/1194660552201/artikkeli/juicelle+...

Juicen kirjasto tulee uutisen mukaan Villa Violaan. Avataan ilmeisesti helmikuussa. Pääseeköhän sinne ulkopuolisetkin tutustumaan kirjoihin?

Kirjaston ylläpitäjä voisi olla kiinnostunut Juicen LT-kirjastosta.

9MaidMeri
Feb 2, 2011, 5:06am Top

Kappas! Jutun toista linkiä seuraamalla käy ilmi että kirjastoon pääsee tutustumaan avajaispäivänä, mutta ei sen jälkeen. Itse en harmi kyllä pääse paikalle, kun asustan tällä hetkellä Walesissa. Jos Anneli menet käymään niin otapa kuva kirjaston profiilia varten! :)

10Anneli
Feb 2, 2011, 11:49am Top

>9 MaidMeri:
En tiedä, pääsenkö silloin Tampereella. Jutussa sanottiin myös, että kirjasto olisi auki sopimuksesta. Täytyy ottaa selvää. Olisi kiva käydä tsekkaamassa epäselvien kirjojen tiedot.

p.s. Olet päässyt Juicen kirjoja aakkosjärjestyksessä jo pitkälle. En ole ehtinyt pitkään aikaan osallistua urakkaan, mutta nyt sain erään toisen homman valmiiksi; ehkä nyt pääsen käsiksi tähän hommaan.

Group: Legacy Libraries

617 members

5,661 messages

About

This topic is not marked as primarily about any work, author or other topic.

Touchstones

No touchstones

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 114,441,235 books! | Top bar: Always visible