HomeGroupsTalkZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

The Age of Revolution, 1789-1848 (1962)

by Eric Hobsbawm

Other authors: See the other authors section.

Series: Hobsbawm's Histories (1)

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
2,251276,187 (3.98)23
Between 1789 and 1848 the world was transformed both by the French Revolution and also by the Industrial Revolution that originated in Britain. This 'Dual Revolution' created the modern world as we know it. Eric Hobsbawm traces with brilliant analytical clarity the transformation brought about in every sphere of European life by the Dual Revolution - in the conduct of war and diplomacy; in new industrial areas and on the land; among peasantry, bourgeoisie and aristocracy; in methods of government and of revolution; in science, philosophy and religion; in literature and the arts. But above all he sees this as the period when industrial capitalism established the domination over the rest of the world it was to hold for a century. Eric Hobsbawm's enthralling and original account is an impassioned but objective history of the most significant sixty years in the history of Europe.… (more)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 23 mentions

Showing 1-5 of 21 (next | show all)
One of the most informative, best-written histories I have ever read. Hobsbawm takes on the Herculean task of summarising over half a century of general European history and pulls it off. His socialist perspective on history is invaluable, as he transforms historical materialism from theory to actual analysis. This book is dry and dense, yet engaging it in its interface of the impact of Hobsbawm’s “dual revolution” to class development.
( )
  HundredFlowersBloom | Jan 27, 2023 |
Hjaj, de szeretem én az ilyen könyveket. Amelyek képesek bemutatni egy korszakot, mintha az a Történelem Köldöke lenne, események és eszmék kevercse, amelyből a XXI. század úgy szökkent szárba, mint egy virág, egy krumpli vagy egy parlagfű. (A kívánt rész aláhúzandó.) Hobsbawm kötete pont ilyen: okos, sokrétegű, inspiráló elemzés az 1789 és 1848 közötti időszakról, amely a szerző értelmezésében felszámolta mindazt, ami addig volt, és új lapot nyitott. Persze mi magyarok talán úgy vagyunk vele, hogy '48-at elbuktuk, jött Haynau, a hiéna, no és a Szent Szövetség, szóval olyan nagyot nem profitáltunk a dologból, de nincs igazunk: bár a reakció ideiglenesen eltaposta a parazsat, valójában veszített, csak még nem vette észre. Mert a változások a felszín alatt visszafordíthatatlanok voltak.Hobsbawm a „kettős forradalom” elméletéből indul ki. Az egyik Angliában formálódott, és ipari forradalom a böcsületes neve. Ez a folyamat teljesen átalakította a gazdaságot, nem csak a technikai fejlődés tekintetében, hanem gyakorlatilag minden szinten – beleértve az emberi gondolkodást is. Fajunk ugyanis fennállása óta tulajdonképpen először érezhette úgy, hogy a határ a csillagos ég, a természet pedig nem ura, hanem szolgája. A hihetetlen ipari fejlődés hihetetlen pénzbőséget eredményezett, felbontotta az arisztokrácia és a klérus monopóliumát, új, addig nem is létező osztályok számára nyitotta meg az érvényesülés útját. Persze ahogy Schumpeter is mondta, teremtés nincs rombolás nélkül, szóval volt, aki ráfaragott. Az ipari fejlődés ugyanis Angliában csak azért lehetett lehetséges, mert a lakosság zömét alkotó agrárnépességnek baromi rosszul ment a sora, és az éhhalál szélén tántorgott. Ezért volt hajlamos arra, hogy szerencsét próbáljon a gyárakban, soha ki nem fogyó munkaerőt biztosítva az iparnak*. Ez pedig egyfelől azzal járt, hogy a tradicionális életformák erodálódtak, ráadásul a munkásság a városokban olyan körülmények közé került, amely – meglehet – sokkal rosszabb (részben mert gyökértelenebb) volt, mint apái élete. Amiről elég Dickenst megkérdezni.


(Ez is füstöl. Csak máshogy.)

De most ugorjunk át a franciákra. Mert ha London vállalta a forradalom ipari részét, hát Párizs tett róla, hogy legyen a dolgoknak politikai vetülete is. Az 1789-es események elképzelhetetlenek lettek volna az ipari forradalom nélkül, ám valamilyen szinten kiteljesítették azt: megmutatták, hogy az a homályos, körvonalazatlan aktor, akit „népnek” nevezünk, nagyon is valóságos, és akarattal bír. És ha ennek az akaratnak a királyok az útjába állnak, akkor nagyon durci tud lenni. A Bastille elfoglalásától Napóleon bukásáig terjedő mozgalmas huszonegynéhány év földcsuszamlásszerű politikai változásokat hozott: bebizonyította, hogy az ún. „uralkodó osztályok” nem törvényszerűen, Isten rendeléséből azok, akik, hanem bizony behelyettesíthetők másokkal. Ez pedig olyan tapasztalatnak bizonyult, ami kitörölhetetlenül beleégett a társadalom tudatába, és idővel megszülte a demokráciát**. Mégpedig pont azért, mert sikeressége tagadhatatlan volt: ahogy Napóleon mozgósítani tudta egy eszme segítségével egész Franciaországot, gyakorlatilag elsöpörve az ócska, agg európai monarchiákat, jelezte, van mit tanulni tőle. Mert aki nem tanul, az bizony lemarad. És bár végül a Császárt legyűrték, de amíg ő Szent Ilonán nyaralt, vívmányai (a Polgári Törvénykönyv éppúgy, mint az általános sorozás rendszere) egyre több államban teret nyertek.

A kötet nagy erénye, hogy a két eseményt egymással folyamatos kölcsönhatásban lévő entitásként mutatja be, amelyek folyton folyvást megtermékenyítették egymást, így szülve újabb és újabb világformáló ideákat. Marx például ugyanúgy merített a francia forradalomból, mint az ipari forradalom liberális gurujának, Ricardónak a munkaérték-elméletéből – a kettő elegye pedig a Kommunista Kiáltvány lett. Vagy beszélhetünk a mi Pefőfinkről is, aki ugyanúgy el volt ájulva a vasúttól (az ipari forradalom eme zászlóshajójától), mint attól, hogy „Lamberg szívében kés, Latour nyakán kötél”. Persze hogy mindezek után hatalmas kezdett-e végre lenni a nép, azon lehet vitatkozni. Mindenesetre én azt mondom, hogy amikor Kövér László visszasírja a francia forradalom előtti időszakot, akkor valószínűleg azt vizionálja, hogy ő valami nemesi kúriában terpeszkedett volna csibukozva, a zacsiját vakarva (pont mint most), nem pedig jobbágyként a földet túrja, látástól vakulásig. Pedig hát statisztikailag sanszos, hogy utóbbit dobta volna neki a gép. Ahogy valószínűleg nekünk is.

* Jellemző, hogy ahol ahol a parasztság relatíve jól élt (pl. Franciaországban), ott az ipar nem tudott olyan jól teljesíteni. Ami részben megmagyarázza, miért is maradtak le a gallok az angolokkal folytatott ipari versenyfutásban - azzal együtt, hogy feltalálóik semmivel sem voltak alábbvalóak a szigetország lángelméinél. És – némileg kitekintve – azt is érdemes megjegyezni, hogy a mezőgazdaságból élők nyomora kivándorlók millióit űzte el otthonról, ami meg is ágyazott az amerikai sikertörténetnek.
** És megszült számtalan más eszmét is: a nacionalizmust éppúgy, mint a szocializmust, a romantikát éppúgy, mint a biedermeiert. Amelyekről Hobsbawm nagy kedvvel beszél. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
Despite its size, this is actually a very accessible history of the European revolutionary period. It roots of the causes of the revolutions in the material conditions and economic realities of the various classes in post-feudal Europe, and explains these conditions clearly and coherently. ( )
  Clare_L | Sep 20, 2021 |
Muy informativo como se podria esperar y nada pesado aunque a veces se hace un poco repetitivo. En el capitulo sobre como cambio la ciencia en este periodo repite multiples veces un meta-argumento sobre la relacion entre eventos historicos y cientificos.

Un par de defectos son que:
En ningun momento hay una historia lineal en el tiempo si no que trata de cada tema centrandose en el tema en todo el periodo del tiempo saltando de arriba a abajo. Por ejemplo explica sobre la revolucion industrial, quiza hablando de 1792 que afectara en 1843 aunque ya se veia venir en 1830 por cierto que en 1770...

Da por hecho mucho conocimiento o que el lector va a estar leyendo alguna otra referencia junto con el libro (yo usaba la wikipedia) porque no es raro que deje caer hechos de los que no ha hablado todavia. De hecho en ningun momento explica los hechos principales del periodo. Si no conoces ya mas o menos la historia a grandes rasgos del periodo es facil perderse.
( )
  trusmis | Nov 28, 2020 |
An impressive synthesis of this era of European social history. The outlook is Marxist in that Hobsbawm is well aware that the dual revolutions created both winners and losers and that they could be best determined by class, but he never lets ideology cloud his thinking. His analysis is more descriptive than polemical. Hobsbawm is a fine prose stylist with a gift for the apt metaphor, but I found the book dense and difficult, primarily because the author assumes much foreknowledge on the part of the reader (this shouldn't be anyone's first history of the era). Even so, the insight and sweeping vision reward persistence.

I was fortunate enough to find the 2005 Folio Society edition, a boxed set of all four of Hobsbawm's "Ages", in a local used bookstore. It is a pleasure to read such a well-made book. The paper is opaque and white, the type is clear, and the illustrations are excellent. Too bad that book manufacture of this caliber is such a rarity. ( )
1 vote le.vert.galant | Nov 19, 2019 |
Showing 1-5 of 21 (next | show all)
no reviews | add a review

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Eric Hobsbawmprimary authorall editionscalculated
Braudel, FrançoiseTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Pineau, Jean-ClaudeTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Information from the French Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
The situation in Ireland was more dramatic. Here a population of small, economically backward, highly insecure tenants practising subsistence farming paid the maximum rent to a smallish body of foreign, non-cultivating, generally absentee landlords. Except in the north-east (Ulster) the country had long been deindustrialized by the mercantilist policy of the British government whose colony it was, and more recently by the competition of British industry. A single technical innovation—the substitution of the potato for the previously prevalent types of farming—had made a large increase in population possible, for an acre of land under potatoes can feed far more people than one under grass, or indeed under most other crops. The landlords’ demand for the maximum number of rent-paying tenants, and later also for a labour force to cultivate the new farms which exported food to the expanding British market, encouraged the multiplication of tiny holdings: by 1841 in Connacht 64 per cent of all larger holdings were under five acres, without counting the unknown number of dwarf holdings under one acre.

Thus during the eighteenth and early nineteenth centuries the population multiplied on such patches, living on little except 10–12 lb. of potatoes a day per person and—at least until the milk and an occasional taste of herring; a population unparalleled in Western Europe for its poverty. Since there was no alternative employment—for industrialization was excluded—the end of this evolution was mathematically predictable. Once the population had grown to the limits of the last potato patch carved out of the last piece of just cultivable bog, there would be catastrophe. Soon after the end of the French wars its advance signs appeared. Food shortage and epidemic disease began once again to decimate a people whose mass agrarian discontent is only too easily explained. The bad harvests and crop diseases of the middle forties merely provided the firing squad for an already condemned people. Nobody knows, or will ever precisely know, the human cost of the Great Irish Famine of 1847, which was by far the largest human catastrophe in European history during our period. Rough estimates suggest that something like one million people died of and through hunger and another million emigrated from the stricken island between 1846 and 1851. In 1820 Ireland had just under seven million inhabitants. In 1846 she had perhaps eight and a half. In 1851 she was reduced to six and a half and her population has gone down steadily through emigration since. ‘Heu dira fames!’ wrote a parish priest, reverting to the tones of chroniclers in the dark ages, ‘Heu saeva hujus memorabilis anni pestilentia!’ in those months when no children came to be christened in the parishes of Galway and Mayo, because none were born.
Of all the economic consequences of the age of dual revolution this division between the ‘advanced’ and the ‘underdeveloped’ countries proved to be the most profound and the most lasting. Roughly speaking by 1848 it was clear which countries were to belong to the first group, i.e., Western Europe (minus the Iberian peninsula), Germany, Northern Italy, and parts of Central Europe, Scandinavia, the USA, and perhaps the colonies settled by English-speaking migrants. But it was equally clear that the rest of the world was, apart from small patches, lagging, or turning—under the informal pressure of Western exports and imports or the military pressure of Western gunboats and military expeditions—into economic dependences of the West. Until the Russians in the 1930s developed means of leaping this chasm between the ‘backward’ and the ‘advanced,’ it would remain immovable, untraversed, and indeed growing wider, between the minority and the majority of the world’s inhabitants. No fact has determined the history of the twentieth century more firmly than this.
The massive contempt of the ‘civilized’ for the ‘barbarians’ (who included the bulk of labouring poor at home) rested on this feeling of demonstrated superiority. The middle-class world was freely open to all. Those who failed to enter its gates therefore demonstrated a lack of personal intelligence, moral force, or energy which automatically condemned them; or at best a historic or racial heritage which must permanently cripple them, or else they would already have made use of their opportunities. The period which culminated about the middle of the century was therefore one of unexampled callousness, not merely because the poverty which surrounded middle-class respectability was so shocking that the native rich learned not to see it, leaving its horrors to make their full impact only on visiting foreigners (as the horrors of Indian slums today do), but because the poor, like the outer barbarians, were talked of as though they were not properly human at all. If their fate was to become industrial labourers they were merely a mass to be forced into the proper disciplinary mould by sheer coercion, the draconic factory discipline being supplemented by the aid of the state. (It is characteristic that contemporary middle-class opinion saw no incompatibility between the principle of equality before the law and the deliberately discriminatory labour codes, which, as in the British Master and Servant code of 1823, punished the workers by prison for breaches of contract and the employers merely by modest fines, if at all.) They ought to be constantly on the verge of starvation, because otherwise they would not work, being inaccessible to ‘human’ motives. ‘It is to the interest of the worker himself,’ Villermé was told in the late 1830s by employers, ‘that he should be constantly harassed by need, for then he will not set his children a bad example, and his poverty will be a guarantee of good behaviour.’ There were nevertheless too many poor for their own good, but it was to be hoped that the operations of Malthus’s law would starve off enough of them to establish a viable maximum; unless of course per absurdum the poor established their own rational checks on population by refraining from an excessive indulgence in procreation.

It was but a small step from such an attitude to the formal recognition of inequality, which, as Henri Baudrillart argued in his inaugural lecture at the College de France in 1853, was one of the three pillars of human society, the other two being property and inheritance. The hierarchical society was thus reconstructed on the foundations of formal equality. It had merely lost what made it tolerable in the old days: the general social conviction that men had duties and rights, that virtue was not simply the equivalent of money, and that the lower order, though low, had a right to their modest lives in the station to which God had called them.
THE LABOURING POOR

Every manufacturer lives in his factory like the colonial planters in the midst of their slaves, one against a hundred, and the subversion of Lyons is a sort of insurrection of San Domingo. . . . The barbarians who menace society are neither in the Caucasus nor in the steppes of Tartary; they are in the suburbs of our industrial cities. . . . The middle class must clearly recognize the nature of the situation; it must know where it stands.

                    Saint-Marc Girardin in Journal des Débats, December 8, 1831
That resistance was only strengthened by the opposition of even the bourgeois to such aspects of pure individual free competition as did not actually benefit him. Nobody was more devoted to individualism than the sturdy American farmer and manufacturer, no Constitution more opposed than theirs—or so their lawyers believed until our own century—to such interferences with freedom as federal child-labour legislation. But nobody was more firmly committed, as we have seen, to ‘artificial’ protection for their businesses. New machinery was one of the chief benefits to be expected from private enterprise and free competition. But not only the labouring Luddites arose to smash it: the smaller businessmen and farmers in their regions sympathized with them, because they also regarded innovators as destroyers of men’s livelihood. Farmers actually sometimes left their machines out for rioters to destroy, and the government had to send a sharply worded circular in 1830 to point out that ‘machines are as entitled to the protection of the law as any other description of property.’ The very hesitation and doubt with which, outside the strongholds of bourgeois-liberal confidence, the new entrepreneur entered upon his historic task of destroying the social and moral order, strengthened the man’s conviction.
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Information from the French Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (5)

Between 1789 and 1848 the world was transformed both by the French Revolution and also by the Industrial Revolution that originated in Britain. This 'Dual Revolution' created the modern world as we know it. Eric Hobsbawm traces with brilliant analytical clarity the transformation brought about in every sphere of European life by the Dual Revolution - in the conduct of war and diplomacy; in new industrial areas and on the land; among peasantry, bourgeoisie and aristocracy; in methods of government and of revolution; in science, philosophy and religion; in literature and the arts. But above all he sees this as the period when industrial capitalism established the domination over the rest of the world it was to hold for a century. Eric Hobsbawm's enthralling and original account is an impassioned but objective history of the most significant sixty years in the history of Europe.

No library descriptions found.

Book description
Eric Hobsbawn traces with brilliant clarity the transformation brought about in every sphere of European life by the Dual Revolution - the 1789 French Revolution and the Industrial Revolution that originated in Britain.
This enthralling and original account highlights the significant sixty years when industrial capitalism estalbished itself in Western Europe and when Europe secured the domination over the rest of the world it was to hold for a century.
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.98)
0.5
1 1
1.5
2 9
2.5
3 33
3.5 9
4 114
4.5 8
5 51

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 185,452,139 books! | Top bar: Always visible