HomeGroupsTalkExploreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

The Well of Loneliness (1928)

by Radclyffe Hall

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations / Mentions
2,472475,096 (3.45)2 / 250
Stephen Gordon is an ideal child of aristocratic parents - a fencer, a horse rider and a keen scholar. Stephen grows to be a war hero, a bestselling writer and a loyal, protective lover. But Stephen is a woman, and her lovers are women. As her ambitions drive her, and society confines her, Stephen is forced into desperate actions. A classic that was banned in 1928 in one of the country' s most famous obscenity trials, but went on to become an international bestseller… (more)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

» See also 250 mentions

English (41)  French (2)  Finnish (2)  Italian (1)  Hungarian (1)  All languages (47)
Showing 1-5 of 41 (next | show all)
Ha csak a formát nézzük, meg merem kockáztatni, ez a regény elavult. Nem a XXI. század kontextusában, hanem megjelenési dátumához, 1928-hoz viszonyítva – hisz ekkorra már túl vagyunk Conradon, Joyce-on (de említhetnénk akár Galsworthy-t is), akikhez képest Hall mintha visszahátrálna két évtizedet a szorosan vett viktoriánus prózába. A magány kútja elemeiben szükségtelenül szószátyár és érzelmeskedő szöveg, ami távol tartja magát mindenféle izgalmas prózai kísérletezéstől, ráadásul helyenként árad belőle az „igazság sulykolásának” kényszere. (Nyilván szándékosan: programadó mű kíván lenni. Nem indokolatlanul, persze.) Hall kasztszerű szemlélete meg egyszerűen irritáló – az hogy az íreknek mindig „kelta lelke” van, ami végtelenül vagány dolog, bármit jelentsen is, még hagyján. De nekem a fülem kihámlott attól, hogy a szerző számára a cselédek, kertészek és inasok csak valamiféle köztes lényként léteznek, valahol a növények és bútorok fölött, de az emberek alatt – és tegyük még hozzá, a lovak és kutyák alatt is, legalábbis erre utal, hogy Hall lényegesen bensőségesebben taglalja ezen lelkes állatok érzelmi hullámzásait, mint mondjuk akármelyik konyhalányét vagy komornyikét*.

Ugyanakkor ez a könyv tételesen és dokumentáltan az első egyértelmű irodalmi leírása a leszbikus szerelemnek**. (Így most eszembe is jutott: lehet, hogy az a baj, hogy túl egyértelmű a leírás?) Pontosan ábrázolja a számkivetettség érzését, hogy milyen a nők idegenkedésével és undorával, valamint a férfiak idegenkedésével, undorával és frusztrációjával*** szembesülni, tehát összességében: a társadalmi zárványt, amibe az ember belekerül. És izgalmasan jeleníti meg a zavarba ejtő kettősséget is, hogy valaki a bűntudattól űzve legszívesebben a katolicizmus kebelébe bújna – de a katolicizmus momentán egy laza csuklómozdulattal a Gyehenna tüzére kívánja őt vetni. Persze Hall megközelítése így mai szemmel több ponton hibádzik – mintha maga sem tudná eldönteni, hogy a homoszexualitás a nevelés következménye, vagy vele született tulajdonság (mindenesetre az előbbire utalgat többet), és hát gyakran volt az a benyomásom, hogy a főhős nem egyszerűen leszbikus, hanem konkrétan férfi akar lenni, ami azért nem ugyanaz****. (Megjegyz.: Hall maga sem használja a „leszbikus” kifejezést, hanem „inverznek” nevezi Stephent. Aki amúgy a főhősnő. Hülye angol névadási szokások.) Szóval jelentős könyv ez, olyan köntösben, ami azért lehetne sokkal jelentősebb is… Érdekes. Ritkán érzem ilyen egyértelműen, hogy egy mű becsét az határozza meg, hogy valamit először csinál.

* Amúgy ez az arisztokratikus hozzáállás nem újdonság, már Wilde esetében is meglepett, hogy a társadalomból való kitaszítottság mennyire nem jár együtt a más kitaszítottak iránti együttérzéssel, vagy akár csak azzal, hogy egyáltalán észrevegyük őket.
** Csak nehogy félreértsük egymást: a szerelemnek, nem a szexualitásnak. Szexuális téren e könyv nagyjából éppolyan prűd, mint Dickens.
*** Frusztráció, igen. Mert itt egy nő, aki a mi nőinkre pályázik. Mi több: a siker reményével! Konkurencia!
**** Amiről megint eszembe jutott Wilde, aki számos esetben konkrétan megvetéssel beszélt a nőkről. Hall esetében is tetten érhető ez a tendencia – a nők egyenjogúsításának kérdése például legfeljebb ha érintőlegesen foglalkoztatja, mint olyan esemény, ami mellesleg az ő kínjain is enyhítene. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
Ridiculous and monumental. I enjoyed this book primarily as an artifact of a time we have thankfully passed. Radclyffe Hall remains a flawed heroine of mine. ( )
  AlainaZ | Jun 5, 2022 |
If I could, I'd rate it 2.5

I agree with people's reviews, it seemed like a woe is me type book with a lot of self hate mixed in (probably due to the thought of the time regarding homosexuality and sin). Her writing is similar to Dickens for me -- very long, very wordy and very dated. ( )
  BookLeafs | May 26, 2022 |
"A compelling portrait of the difficulties faced by members of the LGBT community in the past."

The Well of Loneliness by Radclyffe Hall is one of the best-known early examples of lesbian fiction. Read my review here.

https://www.johncadamsreviews.com/single-post/the-well-of-loneliness-by-radclyff...

#TheWellofLoneliness #RadclyffeHall #Lesbian #JohnCAdamsReviews #JohnCAdams #MondayMusings #LGBTQIA #Fiction #Books #Book #Review #Reviews #Bookreview #Bookreviews ( )
  johncadamssf | Aug 24, 2021 |
The Well of Loneliness: A 1920s Classic of Lesbian Fiction by Radclyffe Hall (1990)
  arosoff | Jul 10, 2021 |
Showing 1-5 of 41 (next | show all)
no reviews | add a review

» Add other authors (8 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Hall, Radclyffeprimary authorall editionsconfirmed
Ellis, HavelockCommentarysecondary authorsome editionsconfirmed
Fage, CeciliaNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Gluckstein, HannahCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Hennegan, AlisonIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Im, Ok-hŭiTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Journel, Vera deTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Lack, LéoTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Lami, AnnieTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Martin, HugoTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Ōkubo, YasuoTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Pattynama, PamelaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Petit de Murat, UlysesTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Quintella, AryTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Renner, LouisTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Saxey, EstherIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Schumann, EvaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Vendyš, VladimírTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Yan, YunTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Zody, BepForewordsecondary authorsome editionsconfirmed

Belongs to Publisher Series

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
To Our Three Selves
First words
Not very far from Upton-on-Severn - between it, in fact, and the Malvern Hills - stands the country seat of the Gordons of Bramley; well-timbered, well-cottaged, well-fenced and well-watered, having, in this latter respect, a stream that forks in exactly the right position to feed two large lakes in the grounds.
There is an illuminating and entertaining monograph to be written on the sub-literature which has grown up around The Well of Loneliness. (Introduction)
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (2)

Stephen Gordon is an ideal child of aristocratic parents - a fencer, a horse rider and a keen scholar. Stephen grows to be a war hero, a bestselling writer and a loyal, protective lover. But Stephen is a woman, and her lovers are women. As her ambitions drive her, and society confines her, Stephen is forced into desperate actions. A classic that was banned in 1928 in one of the country' s most famous obscenity trials, but went on to become an international bestseller

No library descriptions found.

Book description
Living in the baronial splendour of Morton Hall, at the foot of the Malvern Hills, Sir Philip and Lady Gordon long to complete their happiness with a son and heir. But their only child is born a girl -- and they baptise her Stephen. As she grows up -- tall, broad-shouldered, handsome -- it becomes apparent that Stephen is not like other girls. She learns to ride, fence and hunt, she wears breeches and longs to crop her hair. Instinctively the people of Great Malvern draw away from her, aware of something -- some indefinable thing -- that sets her apart. From a difficult, lonely childhood, through a tormented adolescence, Stephen Gordon reaches maturity and falls passionately in love -- with another woman.
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.45)
0.5 1
1 9
1.5 3
2 46
2.5 12
3 124
3.5 28
4 96
4.5 12
5 62

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 176,909,743 books! | Top bar: Always visible