HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Den dynamiska medeltiden

by Michael Nordberg

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
781344,763 (3.94)1
Med udgangspunkt i Frankrigs middelalder (1100-1600) grfatteren op med de gse forestillinger om perioden som en mid - og beskriver samtidig dagligdagen, arbejdet, forholdet mellem kvinde og mand, religionen og overtroen.
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Man kan inte anklaga Michael Nordberg för att smyga med sitt syfte: han vill visa att denna period (i synnerhet dess senare del) inte bara var en enda lång litania av pest, elände, övertro, krig, adelsvälde, svält och hemsökelser, utan snarare en tid som inte bara förberedde utan snarare föregick renässansen, och på vissa sätt var radikal i en grad som mer påminner om den moderna tiden.

På område efter område – kvinnors ställning, statsfilosofi, tolerans, intellektuellt liv, allmän standard – visas att i alla fall tolv- och trettonhundratalet på många sätt var progressiva århundraden: kvinnors intellektuella likhet, staten som en sammanslutning av medborgare med kungen som exekutiv makt, Bibeln som rättesnöre för tron liksom empirin som bas för vetenskaplig kunskap är långt ifrån de enda »moderna« idéer som framfördes och försvarades, vanligen utan att någon inskred mot det.

Inte ens den så förkättrade feudalismen undgår en putsning: den tycks ha överlevt i olika former (den baserades i hög grad på sedvanerätt) i fyrahundra år, och starkt ha kommit under tryck och avskaffats först när det grundläggande kontraktet – säkerhet i utbyte mot minskad frihet – inte kunde uppfyllas av de lägsta vasallerna, samtidigt som den byråkratiska staten växte sig starkare.

Nåväl, med en såpass uppskattande bild så ställer man sig som läsare något undrande till om det hela kanske inte är lite väl bra för att vara sant: att det materiella välståndet även bland bönder och hantverkare var ovanligt stort under 1400-talet verkar väl fastställt, liksom många enskildheter i framställningen, men är de inte snarast valda för att understryka tesen? I viss mån, kanske, men Nordberg är ärlig med att den radikalism han ibland presenterar var just en ytterlighet samtidigt om han understryker att den allmänna tendensen fanns och ibland yttrade sig även rent praktiskt och inte bara i debattinlägg.

Boken har nu några år på nacken, och har väl inte medfört den totala omvärdering som var målet, men den har i alla fall påmint en läsare om att inte ta saker alltför givna. ( )
  andejons | Nov 24, 2016 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Med udgangspunkt i Frankrigs middelalder (1100-1600) grfatteren op med de gse forestillinger om perioden som en mid - og beskriver samtidig dagligdagen, arbejdet, forholdet mellem kvinde og mand, religionen og overtroen.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.94)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 1
4 3
4.5
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 205,869,211 books! | Top bar: Always visible