HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Moderne geschiedenis van Duitsland 1800-heden

by Frits Boterman

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
231986,176 (4)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Boeiende en exhaustieve uiteenzetting van binnen- en buitenlandse Duitse politiek die de periode 1800-2005 omhelst. Frits Boterman begint zijn exposé omtrent het einde van het "Heilige Römische Reich deutscher Nation" (1806), verhaalt vervolgens hoe een mozaiek van vorstendommen onder de hegemonie van Pruisen in de 19de eeuw naar een hechtere eenheidsstructuur streeft, waarin pas Otto von Bismarck in 1871 slaagt met het uitroepen van Wilhelm I tot Duitse keizer in de spiegelzaal van Versailles. In dit 600 pagina's dikke boek wordt vervolgens aandacht besteed aan het streven naar europese hegemonie van Duitsland in aanloop naar de eerste wereldoorlog, de loopgravencatastrofe van 1914-1918, de Spartakus en Kapp-"Putschen" van het stuurloze land in 1919/1920, en de wurggreep waarin de zwaarbelaste Weimarrepublik zich bevond tot 1933, jaar van de doorbraak van de onweerstaanbare "Arturo Ui", om het in Brechtiaanse termen te stellen. Frits Boterman geeft een nuchter verslag van de 12-jarige Hitlergruwel. "Stunde Null" in 1945, het fenomeen Konrad Adenauer, aparte kapittels over de BRD en de DDR komen vervolgens uitgebreid en genuanceerd aan bod. Het boeiende geschiedenisparcours van dit land culmineert in de Duitse eenmaking van 1989 en de implosie van de DDR. De update van dit boek in 2005 biedt nog een extra hoofdstuk over de politieke en economische démarches van Helmuth Kohl en Gerhard Schröder in het eengemaakte Duitsland, tot net voor het tijdperk Angela Merckel.
Dit boek blinkt uit door helderheid en feitelijkheid. Het is zeer informatief en boeiend om lezen.
Leuk om weten is dat Wim Brands op de televisiezender Nederland 1 een gesprek had met de historici Willem Melchings en Frits Boterman n.a.v. een nieuw boek van hen, een portrettengalerij van 20 hoofdrolspelers in de na-oorlogse Duitse geschiedenis. Jammer dat zijn programma maar een halfuurtje zendtijd per week toegemeten krijgt, er valt teveel te vertellen in dit korte tijdsbestek.
http://www.nederland1.nl/programma/boeken - Uitzending van zondag 25 oktober 2009.

Frits Botermans werk staat weliswaar nog niet in de flamboyante en uitmuntende traditie van geschiedschrijving van een Orlando Figes, maar mag toch met het predikaat "oerdegelijk" bestempeld worden. ( )
  zerkalo. | Oct 26, 2009 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5 1
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 205,673,682 books! | Top bar: Always visible