HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

The Battle for Spain: The Spanish Civil War 1936-1939 (1982)

by Antony Beevor

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
1,933358,083 (3.9)66
"When the first version of this book was published in 1982 under the title, The Spanish Civil War, Gerald Brenan described it as 'by a long way the best, and fairest and the most accurate book upon it'. Over the intervening years, a huge amount of new material has appeared in Spain and from documents finally emerging from Russian, German and other archives. Antony Beevor's Spanish publisher persuaded him that the time was right, with the approach of the war's seventieth anniversary, to rewrite the book taking advantage of the new information and reinforcing it with new research." "Antony Beevor charts not only the course of the war in a fresh light, but illuminates the vicious infighting on both sides. The hopes and fears of a whole generation foundered in disillusionment and despair at the cruel war which destroyed the Spanish Republic."--BOOK JACKET.… (more)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 66 mentions

English (26)  Spanish (2)  French (2)  Dutch (2)  Norwegian (1)  All languages (33)
Showing 1-5 of 26 (next | show all)
Bibliography: p. 481. Includes index.
  TorontoOratorySPN | Sep 2, 2022 |
A spanyol polgárháborúról olvasni nekem kifejezetten nagy érzelmi megterhelés volt, mert számomra egyértelmű, kik a jó fiúk, és hát itt a jó fiúknak annyi, kampec, és (mondjuk a II. világháborúval ellentétben) még a boldog vég illúziója sem oldja fel az olvasó rossz közérzetét. Beevor tulajdonképpen nem csinál a témával semmi különöset – egyszerűen szépen, lehetőség szerint tárgyilagosan végigveszi az eseményeket, a hadászatot éppúgy, mint a hatalmi machinációkat, és az egészet beleágyazza a spanyol történelem egészébe*, valamint a külpolitikai vonatkozásokba. És ennyi elég is, mert a spanyol polgárháború már így, önmagában is elképesztő sorstragédia: egy demokratikus kísérlet vériszamos felszámolása a külvilág hol közömbös, hol ellenséges csendje mellett.

A marxista történelemszemlélet (és az olyan irodalmi művek, mint Hemingway Akiért a harang szól-ja) tökéletesen beárazták a konfliktust: vannak a nacionalisták, akik a gonoszok, és vannak a köztársaságiak, akik meg a jók. Tiszta Star Wars. Ami Francoékat illeti, Beevor interpretációja nem tér el sokban ettől: ők tényleg egy elvetemült bagázs. Csupa középkorba való, szemellenzős félmajom, néhány szadistával színesítve. Több tanulságos dolog is leszűrhető a ténykedésükből: 1.) bár a nacionalisták előszeretettel hivatkoznak népre-nemzetre, eszméletlen, milyen könnyen lövetik agyon vagy hagyják éhen halni saját nép- és nemzettársaikat. Nyilván mert a „nemzet” csak egy abszolútum, aminél fogva tömege szinte elhanyagolható – így ha történetesen csak a főnök meg fél tucat rokona-barátja marad életben a végén, ők is simán tovább tudják hordozni mondjuk a zsebükbe dugva. 2.) úgy fest továbbá, hogy ha a vallás szövetkezik egy államhatalommal, akkor nem megtisztítja az államhatalmat bűneitől, hanem maga korrumpálódik. Aztán meg persze ragaszkodik foggal-körömmel ehhez a hatalomhoz, és ennek során bizony nem sok mindent fedezhetünk fel benne, ami nyomokban is emlékeztet a kereszténységre**. Na persze, baromi sok tömjénfüst, az speciel lesz.

Másfelől az is rímel az ortodox marxista elképzelésre, hogy bizony a külföldi kapitalisták ebben az esetben valóban a fasizmus szekértolójának bizonyultak. A nyugati demokráciák iskolapéldába illően bizonyították, milyen is az a diplomáciai ostobaság: annyira belegárgyultak a kommunizmustól való félelembe, és a makacs hitbe, hogy Hitlert kényeztetni kell a béke érdekében, hogy észre sem vették, éppen ők taszítják távolságtartásukkal Sztálin kebelére a köztársaságot. Arról nem is beszélve, hogy nem csak szánalmas gyávaságuk érdemel megvetést, hanem a háború elején tevőlegesen is segítették Franco hadseregét – a britek például a saját hírszerzésük adatait is rendelkezésükre bocsátották***.

Viszont a baloldali megközelítés szerényen kevésbé foglalkozott a kommunistákkal – de Beevor róluk is leszedi a keresztvizet. (képzavar) Merthogy Isten nem ver bottal, hanem háborús szövetségesekkel – és hát azzal, hogy szegény köztársaságiakkal szinte csak Sztálin állt szóba, borítékolhatóvá vált, hogy ennek bizony nem lesz jó vége. A Spanyolhonba átdobott szovjetek számára fontosabb volt a belpolitika homogénné tétele, mint a hadműveletek (mondjuk azt is csapnivalóan csinálták, szó se róla), úgyhogy gyorsan kiderült, itt bizony egy polgárháború van kialakulóban a polgárháborún belül, ahol a kommunisták vadásznak elméleti szövetségeseikre: anarchistákra, liberálisokra, mérsékelt szocialistákra. Ahogy Abád de Santillán anarchista teoretikus fogalmazott: „Akár Negrín győz a kommunista pribékjeivel, akár Franco a németjeivel meg az olaszaival, az eredmény számunkra egyre megy.”

Az biztos, hogy a történelmi események résztvevőit sosem lehet szimplán jókra meg rosszakra szétszálazni – többnyire a jók is csupán kevésbé rosszak, bár a rosszak néha valóban igen-igen rosszak –, de az biztos, hogy a kommunista üllő és fasiszta kalapács közé szorult demokraták és anarchisták azok közé tartoznak, akiket nagyon-nagyon tudtam sajnálni. Béke velük.

* Amúgy elképesztő, mennyire véres színjáték ez a spanyol történelem. Pedig sikerült kimaradniuk mindkét világháborúból – úgy fest, nekik nincs szükségük világháborúkra ahhoz, hogy megtizedeljék saját magukat. Elvannak egymás között.
** Az például, hogy a Vatikánnak fájt a köztársaságiak által megerőszakolt apácák fájdalma, az természetes – bár ezeket az incidenseket sosem bizonyították igazán hitelt érdemlően. De a Condor-légió által halomra géppuskázott durango-i és guernica-i apácák esetében már ugyanez a Vatikán csak kussolt, mert azt a haverok csinálták. Szóval egyik esetben elég a pletyka, a másik esetben pedig a bizonyosság is kevés.
*** Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezzel biztosították maguknak a világháború idejére Franco semlegességét. Ki tudja. De ettől még nem kevésbé undorító. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
A plenty complicated mess... I don't know my way around Spain or Spanish politics of the 1930s, and this book is filled with places and people and parties. Still, Beevor manages to tell the story in a way that didn't confuse me too severely... though I am plenty overwhelmed. The whole thing is horrific. What multiplies the horror... what would a civil war look like in the USA at this point? We don't seem too far from the conflicts of Spain, I hate to say.

The main thread here seems to be how the communists took over the Republican side. Could the Republicans have won? Beevor doesn't indulge much in what-ifs. Only the USA might have supplied them with armaments that could have been effective against the Germans and Italians. There is so much pro-Fascist sentiment here in the USA.... well, the Japanese pushed us... yeah one fascinating facet here, how the constant appeasement pushed Stalin into the alliance with Hitler.

I wish the Spanish Civil War was any kind of thing unto itself. Look at the 17th Century, the 20 years war. Yeah the US Civil War was not any pretty thing. We really are a miserable species! ( )
1 vote kukulaj | Sep 6, 2020 |
Adquirido em Jan/2008
  Nagib | May 30, 2020 |
Battle for Spain. There is a heartbreaking grim reality in this long read. The reader will lose track of the many factions killing one another in the late 1930s Spain and the reasons why. It changes from day to day and week to week. The factions regularly change their names and sometimes their allegiance. After a while I was not sure who was killing who or why. The book demonstrates it must have been the same for the poor misguided persons taking part in the fighting with medieval religious brains and modern weaponry. ( )
2 vote Novak | Nov 9, 2019 |
Showing 1-5 of 26 (next | show all)
no reviews | add a review

» Add other authors (15 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Beevor, Antonyprimary authorall editionsconfirmed
Sené, Jean-FrançoisTraductionsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
For Gonzalo Pontón with all my gratitude for his help
First words
"A civil war is not a war but a sickness," wrote Antoine de Saint-Exupéry. (Introduction)
On an unsurfaced road in Andalucia or Estremadura, one of the first automobiles in Spain has broken down.
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Information from the French Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (117)

498 Spanish Martyrs

Adolfo Prada

Alhama de Aragón

Alsedo-class destroyer

André Marty

António de Oliveira Salazar

German involvement in the Spanish Civil War

Gonzalo Queipo de Llano

Gustavo Durán

History of Barcelona

History of Málaga

History of Seville

Pyrkal

Ramon Vila Capdevila

Republican faction (Spanish Civil War)

Revolutionary Catalonia

Robert Hale Merriman

Sania Ramel Airport

"When the first version of this book was published in 1982 under the title, The Spanish Civil War, Gerald Brenan described it as 'by a long way the best, and fairest and the most accurate book upon it'. Over the intervening years, a huge amount of new material has appeared in Spain and from documents finally emerging from Russian, German and other archives. Antony Beevor's Spanish publisher persuaded him that the time was right, with the approach of the war's seventieth anniversary, to rewrite the book taking advantage of the new information and reinforcing it with new research." "Antony Beevor charts not only the course of the war in a fresh light, but illuminates the vicious infighting on both sides. The hopes and fears of a whole generation foundered in disillusionment and despair at the cruel war which destroyed the Spanish Republic."--BOOK JACKET.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.9)
0.5 1
1 3
1.5
2 9
2.5 7
3 45
3.5 17
4 120
4.5 18
5 57

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 194,952,940 books! | Top bar: Always visible