HomeGroupsTalkExploreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Paddy Clarke Ha Ha Ha (1993)

by Roddy Doyle

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
3,818732,765 (3.67)237
The 1993 Booker Prize winner. Paddy Clarke, a ten-year-old Dubliner, describes his world, a place full of warmth, cruelty, love, sardines and slaps across the face. He's confused; he sees everything but he understands less and less.
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 237 mentions

English (69)  Dutch (2)  Romanian (1)  Italian (1)  All languages (73)
Showing 1-5 of 69 (next | show all)
Bleak and confused story of an Irish childhood. ( )
  brakketh | Oct 20, 2022 |
Épp tegnap próbáltam összefoglalni két szöveget, de úgy éreztem, mint mindig, amikor egy nagyon jó könyvet olvastam, hogy méltatlan, amit mondok. Hiszen nem csak az a lényeg, amit mond, hanem az is, ahogyan. Ahogyan ennek a tízéves fiúnak ugyanolyan természetes az, hogy bandáznak a többi gyerekkel, hogy étel van az asztalon (bár fagyira csak csalással futja), mint az erőszak. Egyszerű, hiteles gyerekhangon mesél arról, hogy felgyújtják az öccse száját – és minden hasonló alkalommal a nagytesóra néznek a többiek, rendben van-e a kisebb testvér kínzása –, hogy a szadista tanár üti és alázza őket (nincs is hangoskodás, meg sem pisszennek), hogy amikor az apja a derékszíjával veri, akkor neki tulajdonképpen nem futnia kéne előle, hanem belehátrálnia, akkor nem csípne akkorát. A csupán bekezdésekre tagolt szövegben ugrálunk a szituációk közt és kis mértékben az időben is, így az első mondatokban időnként nem lehet tudni, az aktuális he kire vonatkozik. Egyszerű mondatok, semmi fölösleges cizelláltság, egy gyerek szájába nem is illene. Csúfolódások, a tiltott szavak élvezete, brahiból lopás, kegyetlen játékok. Nagyon jól olvasható, őrületesen erős szöveg. Végigkövethetjük, ahogy próbálja megállítani szülei egyre gyakoribb veszekedéseit, ahogy igyekszik megérteni, mi a baj. Anyu szereti aput, de apu nem szereti anyut, ez világos. De vajon miért? Hiszen anyu szép, jó az illata, mindig van vacsora az asztalon, a házban rend és tisztaság, türelemmel és kedvességgel neveli a négy gyereket. De apu is rendes, szereti, hiszen ő az apukája. És kettőn áll a vásár. Tehát biztos van valami, ami nem stimmel anyuval. De vajon mi? Szívszorító a gyerekszemszög ebben a helyzetben. És érdekes, hogy bár az erőszak természetes, ha a felnőtt vagy a nagyobb gyerek követi el a kisebbel szemben, a házastársi erőszak egyértelműen töréspont, mindannyiuknál. A szóbeli is, hiszen kétségbeesetten próbálja megállítani, jelenlétével, tereléssel, virrasztással, üdvözlégyekkel, de a fizikai az, ahonnan nincs visszaút, apa egyszer csak kimegy az ajtón, és tudja, hogy nem fog visszajönni többé. Ahogy figyeli a jeleket (az első ajtón ment ki, azt sosem használjuk, csak ha vendég jön; keresztbe van téve a lába, de nem rázza, támadni fog – szóval). Ahogy edzi magát, hogy ne féljen a sötétben, ha majd megszökik. Ahogy fordul a testvérek közötti viszony. Ahogy szembeszáll a vezérrel a bandában, ahogy az iskolai kiközösítés nem érdekli az otthoni probléma mellett. Ahogy a szülei széthulló házassága áthelyezi a súlypontokat az életében, ahogy kezd felnőni. Ahogy mindezt elmondja. Ahogy az utolsó oldalon derül ki, mire utal a cím. Akkorákat üt, hogy az ember csak pislog, de olvas rendületlenül, hiszen nem is lehetne semmi másképp. ( )
  blueisthenewpink | Jul 2, 2022 |
I had to argue with myself about whether to give the book one or two stars. I settled on two because the details of childhood are so carefully "recorded." But this book has no plot, no suspense, and nothing at all to make me want to keep reading it. I quit about page 65. Just for the record, I read and enjoyed James Joyce's Ulysses. Nuff said. ( )
  LuanneCastle | Mar 5, 2022 |
First impressions - Paddy came across as mischievous and for some reason, he doesn't like his brother, Sinbad. But he is actually a very sensitive boy. He can tell when his parents quarrel and he tries to will them not to quarrel. He keeps himself awake to make sure that they are not quarreling, and he tries to prevent them from quarreling. He reads a lot so he can impress his father and converse with him. Despite all his efforts, his parents still split up. He also left his gang. An interesting coming-of-age story, but it takes a while to warm up to the tale. ( )
  siok | Dec 18, 2021 |
Patrick Clarke is 10 years old and lives on the Barrytown estate in Dublin. He has a Da and a Ma and a brother Francis known as Sinbad as well as a couple of sisters but he doesn't really know them. Patrick is bright but not really bothered about school, he'd rather be playing with his friends and getting into mischief. However the dynamic at home is changing and Patrick is facing realities that he doesn't really want to.
I first read this book when it was originally published and like all Doyle's early works it was a laugh out loud joy. I've returned to it as it is one of the chosen books for our school reading project and I volunteered to start with this having fond memories. The memories are still as fond but this time I realised the darkness underneath the japes and I loved it even more. ( )
  pluckedhighbrow | Aug 19, 2021 |
Showing 1-5 of 69 (next | show all)
This must be one of the truest and funniest presentations of juvenile experience in any recent literature.
The novel's boldest feature is its infantile style of narrative.
Roddy Doyle's book has already dead-legged the assumption that grown-ups are more interesting. To borrow the formula: 'It was sad and brilliant; I liked it.'
added by sneuper | editThe Independent, Mick Imlah (Jun 13, 1993)
 

» Add other authors (13 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Roddy Doyleprimary authorall editionscalculated
Moppes, Rob vanTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
This book is dedicated to Rory
First words
We were coming down our road. Kevin stopped at a gate and bashed it with a stick. It was Missis Quigley's gate; she was always looking out the window but she never did anything.
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

The 1993 Booker Prize winner. Paddy Clarke, a ten-year-old Dubliner, describes his world, a place full of warmth, cruelty, love, sardines and slaps across the face. He's confused; he sees everything but he understands less and less.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.67)
0.5 1
1 16
1.5 4
2 52
2.5 10
3 208
3.5 65
4 302
4.5 35
5 129

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

HighBridge

An edition of this book was published by HighBridge.

» Publisher information page

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 180,190,385 books! | Top bar: Always visible