HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Absalom, Absalom! by William Faulkner
Loading...

Absalom, Absalom! (1936)

by William Faulkner

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
4,689None1,006 (4.16)270
 1. 40
  The Sound and the Fury by William Faulkner (LKAYC)
 2. 00
  Lyric of the Circle Heart: The Bowman Family Trilogy (American Literature Series) by William Eastlake (rickybutler)
  rickybutler: Set in Navajo country, Eastlake's western trilogy shares a lot with Faulkner's mythopoeic Yoknapatawpha. With a taste of Kesey's lunacy. It's good, real friggin'good.
 3. 01
  The Kite Runner by Khaled Hosseini (WSB7)
  WSB7: Contrasting tragedies of brothers "bonding" with unknown half-brothers.
 4. 34
  Moby Dick by Herman Melville (ateolf)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 270 mentions

English (51)  French (3)  Dutch (1)  Portuguese (1)  Spanish (1)  All languages (57)
Showing 1-5 of 51 (next | show all)
http://nwhyte.livejournal.com/2238240.html

Crumbs. I've been trying to read a bit more of the great modernist writers, but I found this really too opaque for my commuting brain; I got that there was a murder and long-lost siblings and racism and slavery and all that, and some interesting characterisation, but it was all a bit dense and none of the characters really all that attractive. Maybe if I'd been reading it on holiday, or while bedridden with some trivial, relatively pain-free, but immobilising complaint, I might have enjoyed it more. ( )
  nwhyte | Jan 25, 2014 |
A southern Gothic novel by William Faulkner, written in 1936. The story is set just before, during and after the Civil War. Thomas Sutpen, born poor, decides he will have what it takes to tell someone to use the back door and he does accomplish his goal 'sort of' only much of his past is still a part of his present person and it ends up destroying him and all he hoped to achieve. The story is told mostly through the Quentin, a grandson of the man who was a friend of Thomas Sutpen. There is also a portion told by Rosa Coldfield, and Quentin's father and grandfather. Quentin and his Canadian college friend, Shrevlin, interpret and reinterpret the story. As they tell and retell the story, you learn more and more of the details of this ill fated family. The title, Absalom, Absalom! is from the Bible and references one of David's sons, a son born of a non Israelite woman, a daughter of a king. Absalom rises up and nearly destroys his father and his father's family. Faulkner's stories are allegories of the South. This book is a companion to the Sound and the Fury which is a bout the Compson Family and Quentin is one of the main characters. I like Faulkner's writing for its richness but it is exhausting work. ( )
  Kristelh | Nov 16, 2013 |
Charles Bon

Wanneer je eenmaal alle lagen hebt afgepeld en het boek uit hebt komt “ongeveer” het volgende verhaal tevoorschijn (ik leg dat ‘ongeveer’ later uit).

Rond 1827 verschijn Thomas Sutpen in het dorpje Jefferson, koopt 100 hectare grond en begint met een aantal negers een plantage. Na een aantal jaren trouwt hij met een lokaal meisje (Ellen Coldfield) en krijgt twee kinderen: Henry en Judith. Tijdens zijn studie raakt Henry bevriend met Charles Bon en neemt hem mee naar de plantage. Charles wordt verliefd op Judith maar blijkt een zoon van Thomas Sutpen uit een eerder huwelijk. Henry en Charles vertrekken en nemen dienst tijdens de burgeroorlog. Na de oorlog komen ze terug op de plantage en op dat moment schiet Henry Charles dood en vlucht. Emma overlijdt kort daarna. Thomas Sutpen keert terug uit de burgeroorlog en wordt vermoord door een medewerker nadat hij een kind heeft verwekt bij diens kleindochter. Charles blijkt een zoontje te hebben bij een maîtresse en Judith neemt het zoontje op. Judith overlijdt kinderloos. De zoon van Charles is onhandelbaar en trouwt met een zwarte vrouw, ze krijgen een gehandicapt zwart kind: Jim Bond.

Stijl

Mocht bovenstaande samenvatting je complex voorkomen ga dan nog nog even goed zitten: Faulkner vertelt het verhaal nergens op deze manier. Je moet het destilleren uit flarden van gesprekken en brieven die ook nog eens in een willekeurige volgorde in de tijd zijn geplaatst. Dat maakt het boek nog veel complexer dan het toch al ingewikkelde verhaal op zichzelf al is, en dan heb ik nog niet eens de sub-plots beschreven.

De bovenste laag in het boek bestaat nog vrij eenvoudig uit drie gesprekken. Het eerste gesprek heeft de hoofdpersoon Quentin met een oude ongetrouwde dame: Rosa Coldfield (een zus van Emma). Het tweede tot het vierde hoofdstuk is een vertelling van de vader van Quentin Compson aan zijn zoon, op een avond in september 1909. Het vijfde tot het negende hoofdstuk is een dialoog tussen Quentin en zijn vriend Shreve op hun studentenkamer in Oxford (Miss.), een half jaar later. In dat gesprek proberen ze de gebeurtenissen te reconstrueren.

Interessant is dat die drie verhalen elk een deel van het ware verhaal vertellen maar dan ook alleen maar een deel, in flarden. Bovendien spreken de drie verhalen elkaar soms tegen of laten ze belangrijke gebeurtenissen in het onzekere. Daardoor geeft Faulkner je het gevoel dat je zelf ook kunt hebben wanneer je met familie of vrienden over het verleden praat: Wat er precies is gebeurd lijkt niet altijd meer zo scherp in het licht van de tijd. Ieders herinneringen zijn op een bepaalde manier gebrekkig.

Faulkner versterkt dit effect nog enorm door de manier waarop hij schrijft. Enorm lange zinnen (soms anderhalve pagina lang) met heel veel tussenzinnen, onderbrekingen, opmerkingen tussen haakjes. Soms duikt in het verhaal zomaar een brief op die wordt weergegeven en midden in die brief wijdt hij dan uit over één van de achtergronden of gebeurtenissen op een andere tijd en plaats: De vader van Quentin vertelt over wat hij van zíjn vader heeft gehoord - die vertelt wat Thomas hem heeft vertelt - die zegt dat hij op jacht ging om een weggelopen slaaf terug te halen - en vertelt tijdens die vrij relaxte tocht een verhaal over de manier waarop hij zijn eerste vrouw ontmoette op Haïti. Verhalen in brieven in verhalen in gesprekken …

Ik kan hooguit zeggen dat je na 100 pagina’s aardig aan de stijl gewend bent, daarna is het iets makkelijker om verder te lezen.

De kern

De titel Absalom, Absalom verwijst naar de wanhopige koning David die treurt om de dood van zijn zoon - die hem heeft verraden en zijn vrouwen heeft misbruikt. De vergelijking lijkt te duiden op de intense en grootse proporties van de tragedie want verder is er geen enkele parallel met het bijbelse verhaal van David.

Je kunt een dergelijk complex boek natuurlijk op vele manieren interpreteren. De volgende elementen springen er in mijn beleving uit:

- Het meedogenloze karakter van Thomas Sutpen en de teloorgang van zijn idealen. Hij is opgegroeid in een straatarm gezin in de bergen van Virginia zonder moeder en met een altijd dronken vader. Op een dag belt hij als 14 jarig schooiertje aan bij de voordeur van een rijke plantagehouder om een boodschap over te brengen. De zwarte bediende die open doet trekt een vies gezicht, stuurt hem naar de achterdeur en zegt hem dat hij nooit meer aan de voordeur mag komen. Die gebeurtenis tekent zijn leven. Thomas komt tot de conclusie dat je alleen verder komt in het leven als je moedig en slim bent. Hij besluit rijk te worden en een zoon te verwekken die nooit naar de achterdeur gestuurd zal worden. Maar bereikt geen van zijn idealen. Weliswaar wordt hij rijk maar hij raakt al zijn rijkdom kwijt in de oorlog. Hij verwekt een zoon (Charles Bon) maar wanneer hij erachter komt dat zijn vrouw een “octorone” is (1/8 zwart) zet hij beiden aan de kant en vertrekt. Hij krijgt opnieuw een zoon maar die zegt zijn geboorterecht vaarwel wanneer hij hoort van het bestaan van zijn halfbroer (en vermoordt zijn halfbroer later). Uiteindelijk is zijn enige levende nazaat een geestelijk gehandicapte zwarte jongen (de kleinzoon van Charles Bon).

- De haat / liefde verhouding met het Zuiden van de VS. De samenleving die voor veel noorderlingen onbegrijpelijk is met hun extreme weerzin tegen “nikkers”. Een samenleving waar het bloed makkelijk kookt en even makkelijk vergoten wordt maar die, als het erop aankomt, niet in staat is zichzelf betekenis en inhoud te geven. Een samenleving die de burgeroorlog verloor waardoor ze tot de conclusie komt dat de voormalige slaven eigenlijk gewonnen hebben, een onverteerbare spagaat. “Waarom haat je het Zuiden?” vraagt Shreve aan zijn vriend Quentin aan het einde van het boek. “Ik haat het niet, ik haat het niet, ik haat het niet” herhaalt Quentin vele malen.

- Je leest in het boek vrij weinig over de persoon van Charles Bon, terwijl hij toch in feite de spil is om wie de tragedie draait. Op geen enkele manier erkent Thomas Sutpen tegenover hem dat hij zijn zoon is. Niet tijdens hun eerste ontmoeting als hij langskomt op de plantage, niet in brieven op een later moment, niet tijdens de burgeroorlog waar Henry en Charles samen onder erbarmelijke omstandigheden moeten terugtrekken en Kolonel Sutpen even verderop gelegerd is. Nooit. Nergens. Charles smeekt om een blik van zijn vader, om een enkel woord, een gebaar, maar er komt helemaal niets. Het is niet helemaal duidelijk hoe zijn verhouding met Judith is (die nooit iets geweten heeft). Faulkner suggereert bij monde van de “reconstructie” van Quentin en Shreve dat Charles of zijn moeder bewust de incestueuze verhouding gezocht heeft om Thomas te kwetsen maar dat is één van die veronderstellingen waarover uiteindelijk geen zekerheid ontstaat. Vast staat dat de tragiek van de hele situatie zich concentreert in Charles. Een jonge man tussen werelden en culturen.
Vertaling

Ooit begon ik aan Absalom, Absalom in het Engels maar ik kwam er niet doorheen. Ik heb het boek nu in het Nederlands gelezen. Als je dat doet in de nieuwe vertaling van Bartho Kriek (2013) dan heb je veel aan de aantekeningen die hij aan het einde van het boek maakt over indeling, personages, stijl enz.

Het kost wat moeite om door te bijten maar aan het einde wacht een beloning: Een prachtig verhaal, een tragedie die je diep raakt. En vooral een inkijkje in de menselijke psyche die je doet beseffen dat altijd weer de mens de mens een wolf is wanneer hij aan zichzelf wordt overgelaten. ( )
  JaapNoordzij | Nov 13, 2013 |
I LOVE this book!! stream-of-consciousness is totally my thing. First book ever to depress me though. And I had to create my timeline. ( )
  Kirmuriel | Sep 19, 2013 |
i wouldn't start here, with faulkner, but this is probably as good as it gets, and arguably his great american novel

reading was more like seeing, and once done, it was like i'd experienced it all myself

( )
  nobodhi | Apr 8, 2013 |
Showing 1-5 of 51 (next | show all)
A poll of well over a hundred writers and critics, taken a few years back by Oxford American magazine, named William Faulkner’s “Absalom, Absalom!” the “greatest Southern novel ever written,” by a decisive margin
 

» Add other authors (38 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
William Faulknerprimary authorall editionsconfirmed
Kandinsky, WolframNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
From a little after two o'clock until almost sundown of the long still hot weary dead September afternoon they sat in what Miss Coldfield still called the office because her father had called it that---
Quotations
"Why do you hate the South?"
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

Amazon.com Product Description (ISBN 0679732187, Paperback)

“Read, read, read. Read everything—trash, classics, good and bad, and see how they do it. Just like a carpenter who works as an apprentice and studies the master. Read! You’ll absorb it. Then write. If it is good, you’ll find out. If it’s not, throw it out the window.” —William Faulkner
 
Absalom, Absalom! is Faulkner’s epic tale of Thomas Sutpen, an enigmatic stranger who comes to Jefferson, Mississippi, in the early 1830s to wrest his mansion out of the muddy bottoms of the north Mississippi wilderness. He was a man, Faulkner said, “who wanted sons and the sons destroyed him.”

(retrieved from Amazon Mon, 30 Sep 2013 13:40:32 -0400)

(see all 4 descriptions)

The story of Thomas Sutpen, an enigmatic stranger who came to Jefferson in the early 1830s to wrest his mansion out of the muddy bottoms of the north Mississippi wilderness. He was a man, Faulkner said, "who wanted sons and the sons destroyed him." Faulkner's classic story of Thomas Sutpen, an enigmatic stranger who came to Jefferson in the early 1830s to wrest his mansion out of the muddy bottoms of the north Mississippi wilderness, is now available in a corrected text Vintage Edition.… (more)

» see all 4 descriptions

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 avail.
110 wanted
5 pay2 pay

Popular covers

Rating

Average: (4.16)
0.5 2
1 23
1.5 3
2 22
2.5 5
3 100
3.5 33
4 206
4.5 41
5 362

Audible.com

Two editions of this book were published by Audible.com.

See editions

The Library of America

An edition of this book was published by The Library of America.

» Publisher information page

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 89,448,947 books! | Top bar: Always visible