HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Utopia (1516)

by Thomas More

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations / Mentions
9,80793547 (3.53)2 / 184
In Utopia, Thomas More gives us a traveller's account of a newly-discovered island where the inhabitants enjoy a social order based on natural reason and justice, and human fulfilment is open to all. As the traveller, Raphael, describes the island to More, a bitter contrast is drawn between this rational society and the custom-driven practices of Europe. So how can the philosopher try to reform his society? In his fictional discussion, More takes up a question first raised by Plato and which is still a challenge in the contemporary world. In the history of political thought few works have been more influential than Utopia, and few more misunderstood.… (more)
 1. 80
  The Prince by Niccolò Machiavelli (2below)
  2below: Each one is fascinating in its own right but I think reading both (or reading them concurrently, as I did) provides an interesting perspective on two seemingly opposed extremes.
 2. 61
  The City of the Sun by Tommaso Campanella (paradoxosalpha, Sensei-CRS, Chevalier.dSion)
  paradoxosalpha: Early Modern scenarios for social reform, both set in a fictionalized New World beyond the Atlantic.
 3. 40
  In Praise of Folly by Desiderius Erasmus (caflores)
 4. 30
  Christianopolis by Johann Valentin Andreae (Sensei-CRS, Chevalier.dSion)
 5. 30
  Erewhon by Samuel Butler (KayCliff)
 6. 30
  Island by Aldous Huxley (kxlly)
 7. 20
  New Atlantis by Francis Bacon (Chevalier.dSion, Sensei-CRS)
 8. 10
  A description of the famous kingdome of Macaria by Samuel Hartlib (Sensei-CRS)
 9. 00
  Gulliver's Travels by Jonathan Swift (timoroso)
  timoroso: I see More as a precursor to Swift. Both deal with similar ideas, but Swift’s style is more entertaining.
 10. 12
  Zwischen Utopie und Wirklichkeit: Konstruierte Sprachen für die globalisierte Welt by Jennifer Bretz (gangleri)
 11. 12
  Candide by Voltaire (kxlly)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

English (69)  Spanish (8)  Dutch (4)  French (3)  Hungarian (2)  Portuguese (Portugal) (2)  Catalan (2)  Italian (1)  German (1)  Finnish (1)  All languages (93)
Showing 1-5 of 69 (next | show all)
original of the genre
  ritaer | May 10, 2021 |
4.5 I enjoyed this much more than I thought I would. Utopia is a very interesting world. The concetps are plausible and I can see where some dystopian/utopian authors get ideas from. ( )
  afrozenbookparadise | Apr 22, 2021 |
Deze klassieker werd me vorig jaar al aangeraden, maar ik heb er toen niet veel aandacht aan besteed. Het was pas toen ik het boek enkele maanden geleden in de boekhandel zag staan, dat ik me voornam het op een dag te kopen.

Thomas More beschrijft in 'Utopia' zijn visie van een ideale wereld. Die is grotendeels gebaseerd op het Engeland van de 16de eeuw, maar zijn visie en de realiteit van toen staan mijlenver uit elkaar. More had een communistische visie op de samenleving (alles van de staat, geen eigen bezit), waarbij ook de koning niet in grote weelde en luxe leefde, of alleszins geen grote schatkist bijhield, zodat de bevolking niet het gevoel had dat hij op hun kap leefde.

Verder is alles van de staat, wordt alles door de staat bepaald: werk, gezin, vrije tijd, eten, ... Alles is via tijdschema's vastgelegd inzake werk, lunch, vrije tijd, gezinsindeling en -samenstelling, en meer. Vrije tijd is niet zoals wij die kennen; ofwel leg je je toe op studie, ofwel ga je werken (want da's nuttig voor de maatschappij), ofwel doe je iets anders. Lanterfanten, relaxen, spelen, ... dat is uit den boze. Ik heb zelfs niks gelezen over kinderen die samen (!) spelen. Zelfs over de middag moeten deze bij hun ouders blijven.

Werk wordt om de x-tijd afgewisseld (beurtsysteem), zodat het systeem blijft draaien en iedereen quasi elke job of ambacht kan uitoefenen. Tenzij je door een hoge intelligentie, bijvoorbeeld, bij de wetenschappers wordt ingedeeld, of tenzij je door omstandigheden gewoonweg niet kunt werken. En blijkbaar zijn Utopianen blij als ze aan het werk zijn of zich kunnen inspannen (dienstverlening) voor de andere Utopianen.

Er zijn ook slaven en je kunt door bepaalde misdrijven slaaf worden, al dan niet voor de rest van je leven. Slaven vervullen ook de vuile karweien, waaronder het slachten van dieren. Utopianen krijgen het niet over hun hart om dieren te slachten. Dat slachten is enkel voor landbouwhuisdieren. Er wordt dus niet gejaagd op dieren of alleszins niet voor het plezier. Alles moet in het belang van de maatschappij gebeuren en ten voordele van de ander.

Eigen bezit heb je niet, wat weer enorm contrasteert met onze huidige samenleving die eigenlijk daarvan afhangt. Kledij is monotoon en voor iedereen gelijk. Luxegoederen als juwelen worden door gevangenen gedragen, om ze zo te kenbaarder te maken. Dit is ook in contrast met het Europese vasteland, waar edellieden en hoogwaardigheidsbekleders er prat op gaan dat ze in luxe leven en kleurrijke kleren dragen.

En zo gaat het nog wat door. Eerlijk gezegd, sommige aspecten vind ik wel interessant, zoals de kloof tussen arm en rijk aanpakken (hoe is een andere kwestie), zien dat iedereen genoeg te eten heeft, een goede gezondheid heeft, enz... Want iedereen heeft toch recht op een gelukkig leven? Hoe dat alles ingevuld wordt is, alweer, een andere kwestie.

In Mores Utopia heeft de staat (centrale macht die alles overziet) nogal veel invloed, ondanks het zogezegd beperkt aantal wetten (men vertrouwt op de rede, de logica, i.p.v. duizenden wetten die na verloop van tijd in de vergetelheid raken of opgerakeld worden wanneer het de staat zou uitkomen, bijv. voor belastingen). En ergens heeft ie een punt: Er zijn (tegenwoordig) zodanig veel wetten dat een kat haar jongen er niet meer in terugvindt en het voor de bevolking niet eenvoudig is. Op dat vlak kan er dus serieus gesnoeid of vereenvoudigd worden. In België zijn ze er, voor zover ik weet, gestaag aan aan het werken.

'Utopia' heeft wat mee van [b:Brave New World|3180338|Brave New World|Aldous Huxley|https://d.gr-assets.com/books/1389777917s/3180338.jpg|3204877] (zie m'n recensie hier) en [b:Nineteen Eighty-Four|185900|Nineteen Eighty-Four|George Orwell|https://d.gr-assets.com/books/1437912805s/185900.jpg|153313] (zie m'n recensie hier) en lijkt, voor zover ik er iets van weet, wat op het communisme van Statin (USSR) en Noord-Korea. Niet direct een samenleving waarin ik zou kunnen gedijen en ik kan begrijpen waarom hedendaagse mensen er ook hun neus voor ophalen.

Mores verhaal bevat ook enkele tegenstellingen, vind ik:

- (veel) ziekenhuizen waar de patiënten goed verzorgd worden elders wordt geschreven dat er weinig zieken zijn, maar de geneeskunde hoog staat aangeschreven.
- geen armen of bedelaars elders wordt geschreven dat een deel van de voedseloverschotten aan de armen wordt gegeven.
- verbod om te doden dat verbod geldt niet i.v.m. misdrijven, terminaal ziek zijn, oorlog, ... want doodstraf, euthanasie, vechten ter bescherming van de vriendjes en eigen staat.
- eigen godsdienstbeleving, niemand forceren zich te bekeren, maar als je te extreem erover bezig was en andere overtuigingen afkraakte, werd je verbannen of gearresteerd, maar mocht je eigenlijk niet boeten voor je overtuiging (stond in de wet) elders staat dan geschreven dat je wel met passie je overtuiging mocht ten berde brengen in het bijzijn van priesters en aanverwanten, waarmee je dan in gesprek kon/mocht gaan, waarbij (de Kerk, de staat) dan hoopte dat je tot inkeer ging komen. Dergelijke gesprekken werden zelfs gestimuleerd.
- ...

--------------------------

De Nederlandse vertaling is zeer vlot te lezen, mits een paar kleine typefoutjes (tenzij het origineel, i.e. de Engelse vertaling, al zo was). In het nawoord geeft de vertaler wat uitleg over deze klassieker, over zijn vertaling, wat altijd nuttig is. Ook staan de voetnoten op de desbetreffende bladzijden, wat het makkelijker maakt om de verklaringen te lezen. En zo leer je ook wat bij, want er zitten veel geschiedkundige feitjes tussen die de context wat levendiger, begrijpelijker, maken. Achteraan staat ook een verklarende woordenlijst met de uitleg over de vertaalde termen.

'Utopia' is niet alleen een in een bepaald opzicht dystopisch verhaal, het bevat ook wat filosofische invloeden en gedachten die (ook) op onze huidige samenleving kunnen toegepast worden. De manier van beschrijven (over de samenleving, de cultuur, het werk, de godsdienst, ... kortom, elk belangrijk stukje) deed me wat denken aan [a:Olaf Stapledon|64177|Olaf Stapledon|https://d.gr-assets.com/authors/1277189498p2/64177.jpg]s [b:Last and First Men|564324|Last and First Men|Olaf Stapledon|https://d.gr-assets.com/books/1388375968s/564324.jpg|1631490] (zie m'n recensie hier). Verder kun je dit boek ook, enigszins, als een soort aanklacht tegen het (neo-)liberalisme zien.

Om het kort te houden: Het is eens iets anders dan de voormelde klassiekers, maar evenzeer de moeite waard om lezen. O ja, gezien Plato's [b:The Republic|30289|The Republic|Plato|https://d.gr-assets.com/books/1386925655s/30289.jpg|1625515] (wat ik nog niet gelezen heb) deels als basis diende voor Mores opus, is m'n achting voor Plato ook wat gedaald omwille van het communistische kantje. Ik wist niet dat Plato een dergelijke visie erop nahield. ( )
  TechThing | Jan 22, 2021 |
Gets a little tedious with the details about laws governing Utopia and particularly approaches to war and defense of their nation. More interesting would have been hearing discussion over the merits of their laws and practices. ( )
  micahammon | Dec 19, 2020 |
Never read it before I assigned it to A for Lit class. Definitely something to keep around. This edition is a little hard to read because of poor editing - paragraphs lasting for pages & some sentences over a page long! ( )
  mandi628 | Dec 16, 2020 |
Showing 1-5 of 69 (next | show all)
no reviews | add a review

» Add other authors (449 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
More, Thomasprimary authorall editionsconfirmed
Black, Walter J.Editorsecondary authorsome editionsconfirmed
Collins, J. ChurtonEditorsecondary authorsome editionsconfirmed
Crady, KirkContributorsecondary authorsome editionsconfirmed
del Pozo, Joan ManuelTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Deller, JeremyDesignersecondary authorsome editionsconfirmed
Donnelly, John PatrickTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Endres, H.M.Translatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Fiore, TommasoEditorsecondary authorsome editionsconfirmed
Itkonen-Kaila, MarjaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Jäckel, EberhardAfterwordsecondary authorsome editionsconfirmed
Kan, A.H.Translatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Le Guin, Ursula K.Afterwordsecondary authorsome editionsconfirmed
Lumby, J. RawsonEditorsecondary authorsome editionsconfirmed
Marshall, Peter K.Translatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Mieville, ChinaForewordsecondary authorsome editionsconfirmed
Muggeridge, FraserDesignersecondary authorsome editionsconfirmed
Prechtl, Michael MathiasIllustratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Ritter, GerhardTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Rodríguez Santidrián, PedroEditorsecondary authorsome editionsconfirmed
Scott, John AnthonyIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Sheehan, John F. X.Translatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Turner, PaulIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Turner, PaulTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
van Cleve, Hendrick, IIICover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Wells, H. G.Introductionsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
There was recently a rather serious difference of opinion between that great expert in the art of government, His Invincible Majesty, King Henry the Eighth of England, and His Serene Highness, Prince Charles of Castile.
Quotations
The moment we showed them [the Utopians] some books that Aldus had printed, and talked a bit about printing and paper-making -- we couldn't explain them properly, as none of us knew much about either process -- they immediately made a shrewd guess how the things were done. Up till then they'd only produced skin, bark, or papyrus manuscripts, but now they instantly started to manufacture paper, and print from type. At first they weren't too successful, but after repeated experiments they soon mastered both techniques so thoroughly that, if it weren't for the shortage of original texts, they could have had all the Greek books they wanted.
Well, that's the most accurate account I can give you of the Utopian Republic. To my mind, it's not only the best country in the world, but the only place that has any right to call itself a republic. Elsewhere, people are always talking about the public interest, but all they really care about is private property. In Utopia, where there's no private property, people take their duty to the public seriously. And both attitudes are perfectly reasonable. In other 'republics' practically everyone knows that, if he doesn't look out for himself, he'll starve to death, however prosperous his country may be. He's therefore compelled to give his own interests priority over those of the public; that is, all the other people. But in Utopia, where everything is under public ownership, no one has any fear of going short, as long as the public storehouses are full. Everyone gets a fair share, so there are never any
poor men or beggars. Nobody owns anything, but everyone is rich – for what greater wealth can there be than cheerfulness, peace of mind, and freedom from anxiety? Instead of being worried about his food supply,
upset by the plaintive demands of his wife, afraid of poverty for his son, and baffled by the problem of finding a dowry for his daughter, the Utopian can feel absolutely sure that he, his wife, his children, his grandchildren, his great-grandchildren, his great-great-grandchildren, and as long a line of descendants as the proudest peer could wish to look forward to, will always have enough to eat and enough to make them happy. There's also the further point that those who are too old to work are just as well provided for as those who are still working.
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
In Utopia, Thomas More gives us a traveller's account of a newly-discovered island where the inhabitants enjoy a social order based on natural reason and justice, and human fulfilment is open to all. As the traveller, Raphael, describes the island to More, a bitter contrast is drawn between this rational society and the custom-driven practices of Europe. So how can the philosopher try to reform his society? In his fictional discussion, More takes up a question first raised by Plato and which is still a challenge in the contemporary world. In the history of political thought few works have been more influential than Utopia, and few more misunderstood.

No library descriptions found.

Book description
Cover description: Sir Thomas More's entertaining description of Utopia, an island supporting a perfectly organized and happy people, was a best-seller when it first appeared in Latin in 1516. This work of a Catholic martyr has later been seen as the source of Anabaptism, Mormonism, and even Communism. Utopia revolutionized Plato's classical blueprint of the perfect republic, mainly by its realism. Locating his island in the (then) New World, More endowed it with a language and poetry, and detailed the length of the working day and even the divorce laws. Such precision gives a disturbing and exciting impact to Utopia, which still remains a book of the future.
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.53)
0.5
1 26
1.5 11
2 107
2.5 18
3 342
3.5 80
4 353
4.5 38
5 168

Yale University Press

2 editions of this book were published by Yale University Press.

Editions: 0300002386, 0300084285

Penguin Australia

2 editions of this book were published by Penguin Australia.

Editions: 0141043695, 0141442328

Tantor Media

An edition of this book was published by Tantor Media.

» Publisher information page

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 158,991,320 books! | Top bar: Always visible