HomeGroupsTalkExploreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

The Day of the Triffids (1951)

by John Wyndham

Other authors: See the other authors section.

Series: Triffids (1)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations / Mentions
6,8711911,161 (3.98)4 / 589
When a freak cosmic event renders most of the Earth's population blind, Bill Masen is one of the lucky few to retain his sight. The London he walks is crammed with groups of men and women needing help, some ready to prey on those who can still see. But another menace stalks blind and sighted alike. With nobody to stop their spread the Triffids, mobile plants with lethal stingers and carnivorous appetites, seem set to take control. The Day of the Triffids is perhaps the most famous catastrophe novel of the twentieth century and its startling imagery of desolate streets and lurching, lethal plant life retains its power to haunt today.… (more)
 1. 101
  The War of the Worlds by H. G. Wells (clif_hiker)
 2. 92
  Blindness by José Saramago (infiniteletters, juan1961)
  juan1961: Escritas con muchos años de diferencia, no cabe la menor duda de que enel argumento existen grandes similitudes, lo cual no quiere decir que tengan algo que ver. A quien le guste la ciencia-ficción, no debería desdeñar esta obra de Saramago, más centrada en la ciencia-ficción política o social.… (more)
 3. 50
  Earth Abides by George R. Stewart (infiniteletters)
 4. 50
  The Midwich Cuckoos by John Wyndham (timspalding)
 5. 40
  The Country of the Blind and Other Science-Fiction Stories by H. G. Wells (sturlington)
  sturlington: Alluded to in the novel.
 6. 30
  The Death of Grass by John Christopher (Rynooo)
 7. 20
  The Night of the Triffids by Simon Clark (Cecrow)
  Cecrow: Sequel by another author
 8. 20
  Dark Piper by Andre Norton (DisassemblyOfReason)
  DisassemblyOfReason: What The Day of the Triffids does with plants, Dark Piper may be said to do with animals. In both stories, a world has been given to large-scale experimentation with dangerous creatures - for commercial reasons with the triffids, while for more military applications with the animals on Beltane in Dark Piper. Both stories carry the suggestion that someone (possibly deliberately) turned loose various weapons of germ warfare not long after a major catastrophe, and both stories follow a small group through territory largely abandoned by humans, although unfortunately not by everything...… (more)
 9. 10
  The Road by Cormac McCarthy (hazzabamboo)
  hazzabamboo: Two post-apocalyptic masterpieces, with much of their power coming from their focus on a couple of characters and the exotic horrors that threaten them.
 10. 10
  Bird Box by Josh Malerman (sturlington)
  sturlington: Blindness and monsters
 11. 21
  The Kraken Wakes by John Wyndham (timspalding)
 12. 00
  Mutant 59: The Plastic-Eaters by Kit Pedler (infiniteletters)
 13. 22
  The Stepford Wives by Ira Levin (Booksloth)
 14. 00
  The Furies by Keith Roberts (infiniteletters)
  infiniteletters: The Furies is definitely on the hokier side.
1950s (57)
Kayla (4)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

English (179)  French (2)  Danish (2)  Spanish (2)  Italian (2)  Swedish (1)  Slovak (1)  All languages (189)
Showing 1-5 of 179 (next | show all)
I really enjoyed this. I was worried this was going to be too "red scare" for my taste, but aside from some nods in that direction I had nothing to fear and it actually seemed somewhat progressive in a few areas. A strong female lead was marred only a bit by her assertion that it's natural that women want babies. Also, a couple of scenes in here seem to be the inspiration for scenes in Stephen King's The Stand including one of my favorites in the latter book. This doesn't take away from either book but creates an echo of their hauntingly beautiful codas to dying worlds.

here be spoilers, though: I was expecting rampant militarism to raise its head throughout and was pleasantly surprised as I got farther and farther in and it still hadn't really appeared. When it finally did, I was overjoyed to see it ultimately wasn't successful in either commandeering the heroes or in spreading itself through the survivors. But, c'mon, the old sugar in the gas tank routine? ugh to that. ( )
  J.Flux | Aug 13, 2022 |
Ez tulajdonképpen nem egy sci-fi, hanem kettő. Az elsőben káprázatos galaktikus tűzijáték nyűgözi le a Föld komplett lakosságát – de hát minden jó dolognak ára van, ennek konkrétan az, hogy aki látta, az megvakul. Hősünk, Bill viszont szerencsés flótás, mert egy baleset miatt gézzel körbetekerték a fejét, szóval ő megúszta az egészet. És megúszta az emberiség 0,001%-a is – azok, akik az esemény idején alkoholos kómában feküdtek, vagy egy pincében rejtőztek épp a rendőrség elől. A többiek, a 99,999% sajna örök sötétségre lett kárhoztatva, amit nem visel túl jól. No most ez így egy igazán kegyetlen apokalipszis-regény, központjában az örök kérdéssel: hogyan teremtheti újra emberek atomnyi közössége a civilizációt? Magva szakad-e az emberi fajnak egy orbitális katasztrófa után, vagy van visszatérés, a túlélők modern Noéként visszaszerezhetik-e a Földet, amit Isten elvett tőlük, érdemtelenektől?

Wyndham ráadásul az apokalipszis-mániákusok között is kirívóan kegyetlen. A legtöbb világvége-regényben az emberiség túlnyomó többsége szimplán hamuvá ég vagy zombivá válik, a maradéknak nem kell morálfilozófiai fejtegetésekbe bonyolódni azon, mihez kezdjenek velük. Itt viszont az emberiség nagy része igenis él, csak épp vakon botorkál jobbra-balra, eleven kerékkötőjeként a többieknek. Akik innentől először is egy erkölcsi kérdést kell megoldjanak: vagy segítenek a többségen, ezzel rövid távon jót cselekszenek, vagy hagyják őket megdögleni, és inkább nekiállnak hosszú távra tervezni – nélkülük.

Nos, Wyndham hősei különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül ez utóbbit választják. Itt jegyezném meg, a regényt amúgy is belengi egyfajta perverz elégtétel a dolgok alakulása fölött. Mintha a szerző úgy lenne vele, hogy az emberiség csak azt kapta, amit megérdemelt, és tulajdonképpen jó is, hogy beszántottak minket a földbe. Így legalább kénytelenek leszünk megtanulni a leckét.


(A könyvből készült film gusztusosan visszafogott plakátja. Majd valaki mesélje el, hogy az a nő mit csinál ott a kép bal oldalán. Azon túl, hogy éppen kimegy a bokája.)

A lecke egyik része pedig az, hogy nem nemesítünk olyan haszonnövényt, ami meg tud enni minket. Mert ez meg a második sci-fi szál: a triffidek. A triffidek olyan agresszív mutáns karalábék, amelyek képesek csámborogni, húsevők, és ráadásul még halálosan mérgező tüskéik is vannak. Ne is kérdezzétek, ki volt olyan hülye, hogy nemesít egy ilyen növényt*, a lényeg, hogy vannak, ugorjunk. No most ezek a növények egészen addig kezelhetőek voltak, amíg láttunk – de ahogy eluralkodott a népességen a tűzijáték-vakság, máris ők lettek az uralkodó faj a bolygón. Úgyhogy a túlélők nehezített pályán kénytelenek újjáépíteni a civilizációt: egy olyan világban, ahol brutális cserszömörcék lihegnek a nyakukba, azzal a feltett szándékkal, hogy megbosszulnak minden általunk elfogyasztott paradicsomot és kápiapaprikát, a lekaszált méhlegelőkről nem is beszélve.

Szóval így állunk.

Egész jó kötet. Érdekes, mert tényleg kitapinthatóan ott van benne a egy rakás hidegháborús paranoia**. Kissé olyan, mintha a zombi-trend előfutára lenne, csak épp itt nem élőholtak, hanem cammogó disznóparéjok gyűlnek fenyegetően az utolsó megmaradt emberi közösségek köré. No most én nem tudom, egy zombival, vagy egy hét láb magas bosszúálló brokkolival akarok inkább összefutni egy sötét sikátorban – de azt hiszem, inkább a brokkolival. Pedig annyira nem vagyok oda a brokkoliért.

* Amúgy a szovjetek voltak – naná. Hisz ez egy hidegháborús regény, ki más lenne a felelős egy ilyen rothadmányos borzalomért? Mondjuk elbeszélgetnék azzal az alezredes elvtárssal, aki a növény tervezési fázisáért felelt. Hisz végtére is azért „találták fel” ezt az iszonyatos kórót, ezt a rémálom-pitypangot, hogy olajat sajtoljanak belőle – ugyanakkor mi a tökömért kell egy olyan növényt, amiből olajat akarunk sajtolni, halálos tüskékkel megajándékozni? Mi abban a jó? Oké, abban van pláne, hogy tud mozogni (ha jön a nyúl, egyszerűen odébb baktat, esetleg leüti), de a mérgező tüskéket indokolatlan extrának érzem.
** Különösen a nukleáris holokauszttól való félelem. Wyndham elbeszélője egy ponton meg is jegyzi, hogy a dolgok ilyetén alakulása (vö.: majd mindenki megvakult majd meghalt, plusz támadnak a triffidek) még mindig jobb, mintha kitört volna az atomháború. Sőt, direkt jó ez a megvakulás-járvány, mert ha ez nem esett volna meg, akkor BIZTOS kitört volna az atomháború. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
Right so there are some issues of 1950s attitudes to women and a rather creepy theme of Dr Strangelove meets the Handmaids Tale. But is it fair to judge a book written over 70 years ago by today's opinions on such matters. Personally i don't think so though some reviews have gone down that route.

We're very familiar with the post apocalyptic scenario now but this was witten only a short time after Hiroshima and Nagasaki with the Cold War getting going and the realisation that we could destroy mankind, as we still can. There is another more modern theme of man's tenuous control of nature.

This was well written and covered a lot of ground in a fairly short time. It's hard to say how things would have worked in practice but the plot idea is brilliant - it's a shame that it has now become so familiar. And it it is a work of fiction of course.

The creeping realisation of what the triffids are capable of is well done and is a key feature of the story. And I love the last line of the book. There's nothing forced or boring about the writing style. Apart from the 1950s attitudes described above at no point did I ever feel this wasn't a book worth reading - quite the opposite.

I actually have this as a typically nice Folio edition with distinctive illustrations ( )
  Joe_Gargery | Mar 29, 2022 |
This book was quite fun to read. It's hard to believe that it was written so long ago as it felt quite modern and relevant. Definitely a favorite. ( )
  Tosta | Mar 20, 2022 |
The second SciFi of John Wyndham that I have recently re-read.
I seem to recall someone saying that scifi books tell you more about the society of the writer than the society of the imagined future of the book. That is certainly the case here. While the author has come up with an interesting proposition for a distopian future for post-war England, I found the book was more successful at painting the post-war mood of the UK.
Having said that, the book is pure sci-fi and very plot driven. The characters lack complexity and development.
Fun to read, but no classic. ( )
  mbmackay | Jan 6, 2022 |
Showing 1-5 of 179 (next | show all)

» Add other authors (36 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Wyndham, Johnprimary authorall editionsconfirmed
Bergey, EarleCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Bridge. AndyCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Bulgheroni, MarisaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Doeve, EppoCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Fruttero, CarloContributorsecondary authorsome editionsconfirmed
Gierth, PatrickCover designersecondary authorsome editionsconfirmed
Greifeneder, HubertTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Langford, BarryIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Leger, PatrickIllustratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Lord, PeterCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Lucentini, FrancoContributorsecondary authorsome editionsconfirmed
Malcolm, GraemeNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Morris, EdmundIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Powers, RichardCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Salwowski, MarkCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Seelig, IngeTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Stewart, JohnCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Viskupic, GaryCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
West, SamuelNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Willock, HarryCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed

Is contained in

Has the (non-series) sequel

Has the adaptation

Is abridged in

Has as a study

Has as a student's study guide

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
When a day that you happen to know is Wednesday starts off by sounding like Sunday, there is something seriously wrong somewhere.
When a day you happen to know is a Wednesday starts of by sounding like Sunday, there is something seriously wrong somewhere.
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

When a freak cosmic event renders most of the Earth's population blind, Bill Masen is one of the lucky few to retain his sight. The London he walks is crammed with groups of men and women needing help, some ready to prey on those who can still see. But another menace stalks blind and sighted alike. With nobody to stop their spread the Triffids, mobile plants with lethal stingers and carnivorous appetites, seem set to take control. The Day of the Triffids is perhaps the most famous catastrophe novel of the twentieth century and its startling imagery of desolate streets and lurching, lethal plant life retains its power to haunt today.

No library descriptions found.

Book description
Fiction. Dystopian. Science fiction. Post-apocalyptic. English.
Bill Masen, bandages over his wounded eyes, misses the most spectacular meteorite shower England has ever seen. Removing his bandages the next morning, he finds masses of sightless people wandering the city. He soon meets Josella, another lucky person who has retained her sight, and together they leave the city, aware that the safe, familiar world they knew a mere twenty-four hours before is gone forever.

But to survive in this post-apocalyptic world, one must survive the Triffids, strange plants that years before began appearing all over the world. The Triffids can grow to over seven feet tall, pull their roots from the ground to walk, and kill a man with one quick lash of their poisonous stingers. With society in shambles, they are now poised to prey on humankind. Wyndham chillingly anticipates bio-warfare and mass destruction, fifty years before their realization, in this prescient account of Cold War paranoia.
Бил Мейсън, заради травма, е с превръзка на очите и пропуска най-зрелищния метеоритен дъжд, падал някога над Англия. На следващия ден сваля превръзката и с ужас установява, че хиляди слепци се скитат по улиците. Скоро среща Джозела, друга щастливка съхранила зрението си. Двамата напускат града, осъзнали, че безопасният и така добре познат само допреди 24 часа свят, завинаги е изчезнал. Апокалипсисът бавно, но сигурно напредва с Трифидите - странни растения, появили се на различни места по Земята. Трифидите достигат над два метра, измъкват корените си от почвата, ходят и убиват човек само с един светкавичен замах на отровните си пипала.
И все пак, "Денят на трифидите" не е роман на ужасите, а мъдро предупреждение за риска, който крие всяка самонадеяна човешка безотговорност.
Haiku summary
Night of blinding lights,
Walking plants lurk in darkness,
Now who will survive?
(SylviaC)

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.98)
0.5 5
1 12
1.5 5
2 68
2.5 19
3 322
3.5 108
4 773
4.5 104
5 515

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

Penguin Australia

3 editions of this book were published by Penguin Australia.

Editions: 0141185414, 0141033002, 0143566539

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 177,040,760 books! | Top bar: Always visible